Lappajärvi pohtii vielä terveyskeskuksensa hintalappua

Lappajärvellä selvitetään edelleen, mille taholle ja millä ehdoilla kunta lopulta myy sote-kiinteistönsä. Valtuusto teki jo syksyllä periaatepäätöksen terveyskeskuksen ja palvelutalojen myynnistä Attendolle, mutta rakennuksia mielivät nyt muutkin tahot.

sosiaali- ja terveyspalvelut
Ihmisiä istuu Iisalmen terveyskeskuksen päivystyksessä
Lappajärvi miettii vielä sote-kiinteistöjensä myyntiä.Sakari Partanen/Yle

Lappajärven kunnanhallituksen piti viime maanantaina käydä läpi Attendo-kauppoihin liittyviä asiakirjoja, mutta hallitus päätyi lisäselvitysten tekemiseen ennen kuin papereita allekirjoitetaan. Kunnanjohtaja Tuomo Lehtiniemen mukaan selvityksiin ei liity mitään dramatiikkaa, vaan kunta pyrkii mahdollisimman hyviin kauppoihin.

– Hallituksessa ei ollut maanantaina vielä kaikkia asiakirjoja käsittelyssä, joten joka tapauksessa niitä olisi pitänyt uudelleen käsitellä, ennen kuin päästään allekirjoittamaan. Sitten on vielä toinen tarjous, joka on pakko katsoa, mitä se käytännössä ja tarkennettuna tarkoittaa.

Hintalappujen vertailua

Tuomo Lehtiniemi ei paljasta Attendon kilpailevan tarjouksen antajaa, mutta kyse on myös suuresta valtakunnallisesta alan toimijasta. Kunnanjohtajan mukaan kilpaileva tarjous näytti ensin numeroina Attendon tarjousta suuremmalta, mutta jo nyt tehtyjen selvitysten perusteella näyttää siltä, että tarjousten välinen ero jää pieneksi.

Lappajärvi on neuvotellut Attendon kanssa sopimuksen, jossa arvonlisäriski jää ostajalle. Kilpailevassa tarjouksessa arvonlisäveron palautusvastuu jäisi kunnalle. Kyse on vajaasta miljoonasta eurosta.

Lappajärvi on myymässä terveyskeskusta ja kahta palvelukotikiinteistöä, mutta kunta on neuvotellut kokonaispaketista. Kauppojen yhteydessä kunta muun muassa pyrkii eroon yksityisen Maijalan palvelutalon takausvastuistaan. Lisäksi Lappajärvi velvoittaa kiinteistöjen ostajan huolehtimaan kunnan sote-keskus- ja lääkäripalveluista vuodesta 2020 alkaen, mikäli maakunta ei sitä tee.

Selvittelyjen alla on vielä etenkin terveyskeskuksen hintalappu. Palvelukodit on rahoitettu aravalainalla ja niiden hinnasta ei voi neuvotella.

– Joudumme katsomaan nämä tarkasti, koska olemme vastuussa siitä, miten kunnan varoja hoidetaan. Paras mahdollinen kauppakokonaisuushan tästä pitäisi saada, Tuomo Lehtiniemi huomauttaa.

Lappajärvi on saamassa sote-kiinteistöistään rahana noin kuusi miljoonaa euroa.

Kiireinen alkuvuosi

Lappajärven kunnanhallitus käsittelee sote-kiinteistökauppojaan uudelleen 5. helmikuuta. Tuomo Lehtiniemi uskoo, että siihen mennessä on saatu tarpeeksi lisätietoa.

Lappajärven alkuvuosi on ollut kiireinen, sillä kiinteistökauppojen rinnalla kunta on aloittanut viralliset neuvottelut Alajärven kanssa, jotta naapuri tuottaisi Lappajärven sote-palvelut vuonna 2019. Osapuolet ovat jo aikatauluttaneet tavoitteita ja nimenneet työryhmiä valmistelemaan sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottamista. Alajärvi tuottaa myös Vimpelin sote-palvelut.

Lappajärvi tarvitsee sotepalveluiden tuottamisessa naapurin apua, koska Lappajärvi päätti erota kuntayhtymä Kaksineuvoisesta lääkärikiistan vuoksi. Kuntayhtymä uudistaa toimintaansa, mihin liittyy lääkäreiden keskittäminen Kauhavalle.

Kaksineuvoisen sopimus on voimassa Lappajärvellä vielä tämän vuoden. Kunnanjohtaja Tuomo Lehtiniemi vakuuttaa, että suhteet ovat eropäätöksestä huolimatta kunnossa myös kuntayhtymään.