Hyppää sisältöön

Nutellan hinta laski yli 3 euroa ja Ranska sekosi: "Oli lähellä ettemme soittaneet poliiseja"

Erikoistarjouksessa ollutta suklaalevitettä rohmunneet ihmiset rynnivät toistensa päälle ja hajottivat paikkoja ranskalaisissa supermarketeissa. Ranskan hallitus on ilmoittanut ryhtyvänsä toimiin halpuutuskampanjoiden suitsemiseksi.

Supermarketti Intermarchen Nutella-hylly oli perjantaiaamuna tyhjä. Kuva: Juha Nurminen / Yle

PARIISI Ranskalaiset eivät kenties jonota ilmaisia ämpäreitä, mutta alennuksessa oleva suklaalevite aiheuttaa varman kaaoksen.

Sen todisti supermarketketju Intermarchen kampanja, joka myy Nutella-purkkeja 70 prosentin alennuksella: 950 gramman purkki suklaalevitettä maksaa tarjouksessa 1,41 euroa normaalin 4,70 euron sijaan.

– Ihmiset rynnivät toistensa päälle, kaatoivat tavaroita ja rikkoivat paikkoja. Oli ihan lähellä, ettemme soittaneet paikalle poliiseja, kuvasi koillisranskalaisen Forbachin kaupungin Intermarchen työntekijä sanomalehti Le Mondelle.

Sosiaalisessa mediassa on kiertänyt videoita, joissa täysin sekopäisiltä vaikuttavat ranskalaiset taistelevat suklaalevitepurkeista.

– Yhtä naista revittiin hiuksista, vanhempaa rouvaa heitettiin pahvilaatikolla päähän, jonkun käsi oli veressä, kuvasi eräskin asiakas Loiren alueen paikallislehdelle Le Progresille.

Jonoon heti aamulla

Tarjouskampanja alkoi torstaina ja supermarkettien eteen kertyi jo aamuvarhaisella valtavia jonoja. Moni joutui poistumaan kaupoista pettyneinä, sillä Nutella-purkit loppuivat välittömästi.

Perjantaiaamuna pariisilaisen Intermarchen Nutella-hyllyt ammottavat tyhjinä. Täydennystä oli tullut varhain aamulla, mutta purnukat olivat jo loppuneet.

– Erikoistarjous jatkuu sovitusti lauantaihin, kaupassa kuitenkin vakuutettiin.

Ranskalaiset syövät eniten Nutellaa henkeä kohti koko maailmassa.

Toistaiseksi Nutella-innostus ei ole näyttänyt laantumisen merkkejä. Tarjouksesta kertovaa nuoren ranskalaisnaisen twiittiä oli jaettu perjantaiaamuna yli 17 000 kertaa.

Suklaatahnan valmistaja paheksuu kampanjaa

Nutella-levitteen valmistaja, italialainen Ferrero-yhtiö, ilmoitti nopeasti paheksuvansa alekampanjaa. Yhtiö kertoi tiedotteessaan, että markettiketju Intermarche oli päättänyt jymyalennuksesta täysin omavaltaisesti.

– Olemme tästä markkinointitempauksesta sekä sen kuluttajille aiheuttamasta hämmennyksestä ja pettymyksestä hyvin pahoillamme, yhtiö totesi.

Ferreron suurin tehdas sijaitsee Luoteis-Ranskassa Rouenin kaupungin lähellä. Ranskalaiset myös syövät eniten Nutellaa henkeä kohti koko maailmassa.

Ranskan hallitus valmistelee halpuutuksen kieltävää lakia

Halpuutuskampanjaa on paheksuttu myös Ranskan hallituksessa, joka on pyrkinyt rajoittamaan tuottajahintoja polkevia erikoistarjouksia.

Kaikki ranskalaiset markettiketjut allekirjoittivat lokakuussa julkilausuman, jossa he lupasivat lopettaa elintarvikkeiden myynnin alihintaan. Lupaus ei ole kuitenkaan pitänyt, kuten myös tuorein Nutella-gate osoittaa.

Hallitus valmisteleekin parhaillaan lakia, joka rajoittaisi erikoistarjouksia. Uusi laki kieltäisi myymästä elintarvikkeita yli 35 prosentin alennuksella.

Tarkoitus on näin taata tuottajille kohtuullinen korvaus työstään – ja estää samalla verisiksi muuttuvat alennusmyyntiryntäykset.

.
.