Korkea vuokrataso näivettää Oulun ydinkeskustaa – "Tuntuu, että suurin piirtein vain ravintolatoiminta kannattaa "

Pieniä liikeyrityksiä kaivattaisiin monipuolistamaan tarjontaa ja lisäämään keskustan vetovoimaa, mutta koviin neliövuokriin ja monivuotisiin vuokrasopimuksiin yltävät vain isommat brändit.

Oulu
Oulun kävelykeskustassa on runsaasti tyhjiä liikehuoneistoja.
Oulun kävelykeskustassa on runsaasti tyhjiä liikehuoneistoja.Marko Siekkinen / Yle

Entinen kahvilayrittäjä Anu Lainio joutui lakkauttamaan Oulun kulttuuriväen suosiman Café Saaran joitakin vuosia sitten. Vuokratilojen uusi omistaja vaati tilat omaan käyttöönsä.

– Etsimme turhaan korvaavia tiloja vuoden päivät. Miljööltään sopivia ei ole sen jälkeenkään ollut tarjolla, Anu Lainio pahoittelee.

Nykyisin kiinteistövälitysalalla työskentelevä Lainio hämmästelee tyhjiä toimitiloja Oulun ydinkeskustassa. Tärkeimpänä syynä ilmiöön hän pitää kireänä pysyttelevää vuokratasoa.

– Yrittäjiltä vaaditaan lisäksi heti pitkiä, esimerkiksi viiden vuoden määräaikaisia vuokrasopimuksia. Monilla pienyrittäjillä ei ole tällaiseen mahdollisuutta. Eivät he edes tiedä, kuinka yritysidea toimii pidemmän päälle, Lainio pohtii.

Anu Lainio joutui luopumaan Café Saarasta menetettyään vuokratilansa.
Anu Lainio joutui luopumaan Café Saarasta menetettyään vuokratilansa.Marko Siekkinen / Yle

Oulun keskustan vetovoima ei riitä

Kempeleen ja Oulun välistä paikallisbussia ajavalle Jari Holmalle on kertynyt hyvä tuntuma julkista liikennettä käyttävistä ostosmatkustajista. Hän paukauttaa oikopäätä, että ainakaan kempeleläisiä Oulun ydinkeskustan palvelut eivät vedä.

– Kyllä kempeleläiset jäävät ostoksille selkeästi Kempeleen keskustaan ja Zeppelinin suunnalle. Ouluun kulkee pääsääntöisesti vain opiskelijoita ja koululaisia, Jari Holma selvittää.

Oulun ydinkeskustassa vapautui liiketilaa kun Stockman ja Anttila lopettivat ja kauppakeskus Valkea avautui.
Oulun ydinkeskustassa vapautui liiketilaa kun Stockman ja Anttila lopettivat ja kauppakeskus Valkea avautui.Marko Siekkinen / Yle

Holman mielestä Oulun keskustan kehittyminen on viime aikoina pysähtynyt. Hän kaipaisi keskustan tarjontaan lisää monipuolisuutta, kuten pieniä kivijalkakauppoja ja putiikkeja.

Kansainvälinen omistus aiheuttaa ongelmia

Pitkään liikkeenjohdossa toiminut, Oulun kaupunginhallituksen jäsen Jarmo Husso (kok.) pitää eräänä syynä keskustan korkeisiin vuokriin "kasvotonta" kansainvälistä kiinteistöomistusta.

Husson mukaan pienyrittäjä ei välttämättä edes pääse neuvottelemaan halvemmista vuokrista, kun suursijoittajilla on varaa odottaa parempia tarjouksia.

Oulun kaupunginhallituksen jäsen ja kokoomksen ryhmänpuheenjohtaja Jarmo J Husso on edelleen sitä mieltä, että kaupunginhallituksen päätös kieltäytyä antamasta kauppahallin tiloja yrittäjille vuokraavalle Narikka Oy:lle puolen miljoonan euron avustusta väistötilojen järjestämiseen oli ainoa oikea päätös.
Oulun kaupunginhallituksen jäsen ja kokoomksen ryhmänpuheenjohtaja Jarmo J Husso on edelleen sitä mieltä, että kaupunginhallituksen päätös kieltäytyä antamasta kauppahallin tiloja yrittäjille vuokraavalle Narikka Oy:lle puolen miljoonan euron avustusta väistötilojen järjestämiseen oli ainoa oikea päätös.Marko Siekkinen / Yle

– Itsekin olen käyttänyt irkkumurretta ja opiskellut hollannin alkeita, kun suomen kieli ei enää ollut neuvottelukieli, Jarmo Husso naurahtaa.

Keskustassa kannattaa suurin piirtein vain ravintolatoiminta.

Risto Huovinen

Husson mukaan Rotuaarin tyhjät toimitilat ovat vastikään alkaneet hitaasti täyttyä, mutta parhailla liikepaikoilla on edelleen runsaasti tyhjää.

– Toistakymmentä liiketilaa on avattu vuodenvaihteen tienoilla. Mutta koskaan urallani en ole nähnyt näin paljon vuokrattavia liiketiloja keskustassa.

– Kiinteistönomistus on ulkomailla ja eläkevakuutusyhtiöillä, isoissa konserneissa. Se ylläpitää korkeaa vuokratasoa. Pienen, perinteisen perheyrityksen maksukyky on heikompi kuin ulkomaisten konseptiketjujen. Jos perheyrittäjä yhä pärjää, hän omistaa yleensä itse omat liiketilansa.

Yksipuolinen palvelutarjonta

Myös Oulun yrittäjät ry:n puheenjohtaja, huonekalualan kauppias Risto Huovinen katsoo, että Oulun keskustan heikko vetovoima liittyy yksipuoliseen palvelutarjontaan.

– Tuntuu, että keskustassa kannattaa suurin piirtein vain ravintolatoiminta, hän lohkaisee.

Vapaata liiketilaa Oulun keskustassa on yhä arviolta 21 000 neliötä.
Vapaata liiketilaa Oulun keskustassa on yhä arviolta 21 000 neliötä.Marko Siekkinen / Yle

Huovisen mukaan kauppakeskus Valkea on siirtänyt keskustan painopistettä pois perinteisestä kävelykeskustasta, ja Rotuaarilla liikkeiden määrä on siksikin ollut hupenemaan päin.

Toisaalta keskustassa toimii edelleen satoja erilaisia yrityksiä, Huovinen muistuttaa.

Risto Huovinen ja Jarmo Husso näkevät, että pienten liikeyritysten haasteena on myös kansainvälinen verkkokauppa, joka vähentää asiointia palveluun panostavissa kivijalkakaupoissa.

– Asiakkaat voisivat suoraan sanoen osoittaa vähän kotiseuturakkautta. Pienyrittäjän puolestaan on tarjottava palvelua ja lisäarvoa, jota nettikaupasta ei saa, Jarmo Husso kiteyttää.