Oikeusasiamies jyrähti taas vaalisalaisuuden turvaamisesta: Pyörätuolia käyttäville ei löytynyt aina omaa äänestyskoppia

Oikeusasiamiehen kanslian virkamiehet tekivät yllätystarkastuksia ennakkoäänestyspaikoille maanantaina. Toinen heistä liikkui pyörätuolilla.

äänestäminen
ennakkoäänestystä
Äänestäjiä presidentinvaalien viimeisenä ennakkoäänestyspäivänä kauppakeskus Citycenterissä Helsingissä 23. tammikuuta 2018.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Eduskunnan oikeusasiamies Petri Jääskeläinen kertoo löytäneensä taas puutteita vaalisalaisuuden turvaamisessa ennakkoäänestyspaikoilla. Puutteita löytyi esteettömyyden lisäksi opasteiden näkyvyydessä.

Kaksi oikeusasiamiehen kanslian virkamiestä teki tämän viikon maanantaina yllätystarkastuksia seitsemään presidentinvaalien ennakkoäänestyspaikkaan. Tavoitteena oli selvittää, kuinka esteettömiä ja saavutettavia ennakkoäänestyspaikat olivat ja miten vaalisalaisuus niissä toteutui. Toinen tarkastajista liikkui pyörätuolilla.

Vaalisalaisuuden turvaamisessa oli puutteita Vihdin ja Lohjan ennakkoäänestyspaikoilla. Pyörätuolin käyttäjille ei ollut niissä omaa esteetöntä äänestyskoppia.

Kauniaisten kaupungintalolla takaoven kynnys oli liian korkea pyörätuolille. Vihdin pääkirjaston ulko-oven tuulikaappi oli puolestaan niin ahdas, että se vaikeutti pyörätuolilla kulkevan sisäänpääsyä.

Samantyyppisiä puutteita löytyi jo kaksi vuotta sitten eduskuntavaaleissa tehdyissä pistokokeissa. Tuolloin esimerkiksi Helsingissä Kruunuhaan ennakkoäänestyspaikkana toimineeseen Rauhankadun postiin oli mahdotonta päästä pyörätuolilla ja Espoon Iso-Omenassa ja Vantaan Pähkinärinteen kirjastossa pyörätuolin käyttäjät joutuivat äänestämään ilman näkösuojaa.

Oikeusasiamies totesi kaksi vuotta sitten, että äänestäjän syliin laitettava irrallinen kirjoitusalusta ei turvaa vaalisalaisuutta tarpeeksi hyvin.

Kaikissa ennakkoäänestyspaikoissa huonot opasteet

Tämän vuoden tarkastuksessa Sipoon, Järvenpään, Mäntsälän, Hyvinkään ja Kauniaisten ennakkoäänestyspaikoissa todettiin olevan esteettömät äänestyskopit.

Oikeusasiamies moittii kuitenkin tänään perjantaina julkaisemassaan tiedotteessa opasteiden näkyvyyttä huonoksi kaikissa ennakkoäänestyspaikoissa. Usein opaste oli vasta ulko-oven vieressä.

Oikeusasiamies kirjoittaa tiedotteessaan, että "näkyvämmällä tiedottamisella olisi ollut mahdollista lisätä äänestäjien vaali- ja osallistumisoikeuden käyttämistä".

Oikeusasiamies kertoo myös selvittävänsä Sipoon käytäntöä, jossa äänestäjien avustamisesta ei ole vaalivirkailijoiden mukaan tehty merkintöjä äänestäjistä pidettävään luetteloon, vaikka oikeusministeriön vaaliohjeessa sitä edellytetään.

Viime viikolla Yle kertoi, että monissa kaupungeissa äänestäjiä päästettiin äänestyskoppiin ilman henkilöllisyystodistuksen tarkastamista. Näin oli menetelty ainakin Imatralla, Vantaalla, Turussa, Kokkolassa ja Seinäjoella.