Hyppää sisältöön

Lumiukon saa tehtyä pakkaslumestakin – Kalajoella tehtiin ennakkoon kymmeniä kankkuja ja päitä

Suomen Latu haastaa suomalaiset rakentamaan lumiukkoja. Kampanja yhdistää talviulkoilun ja huolen suomalaisten talvien kuihtumisesta.

Kalajoella tehtiin edellisviikonloppuna valmiiksi aihioita lumiukkokampanjan avaukseen. Suurimmat syntyivät pahvimuoteilla ja saaveilla, päitä tehtiin ämpäreillä. Kuva: Virpi Lastikka

Kolme palloa päällekkäin, kädet, silmät ja suu. Tai nykyään mitä vain pötköttelevistä ja päällään seisovista ihmishahmoista satuolentoihin.

Suomen Latu täyttää 80 vuotta ja aloittaa sen kunniaksi lumiukkojen kuusiviikkoisen rakentamishaasteen. Tavoitteena on innostaa ihmisiä talviulkoiluun, mutta myös kiinnittää huomiota siihen, että lumiset päivät vähenevät ilmastonmuutoksen myötä etenkin Länsi- ja Etelä-Suomessa.

Lumiukko voi seistä vaikka päällään. Kuva: Yle

Kampanjan avauspäivänä, presidentinvaalisunnuntaina, isot starttitapahtumat järjestetään kahdeksalla paikkakunnalla: Espoossa, Heinolassa, Säkylässä, Hämeenlinnassa, Kauhajoella, Kuopiossa, Kalajoella ja Torniossa.

Vetoapua saadaan kunnilta: esimerkiksi Kalajoella ja lumen vähyydestä kärsivässä Espoossa kaupungit tuovat paikalle aurauslunta. Pakkaslumi ei toisaalta ole paras mahdollinen aine lumirakentamiseen, mutta ukon teko onnistuu siitäkin (siirryt toiseen palveluun), neuvoo Suomen Latu.

– Lunta laitetaan pahvilaatikkoon, sankoon tai vastaavaan ja sitä tiivistetään polkemalla aina välillä. Kun lunta on riittävästi, sen annetaan olla mielellään puoli tuntia tai vähintään kahvikupillisen juomisen verran, ennen kuin laatikko poistetaan, neuvoo tapahtumasuunnittelija Hanna Laakso Suomen Ladusta.

Ukon silminä kiiluvat nyt luumut

Kalajoella lumiukkokampanjaan varauduttiin tekemällä jo edellisviikonloppuna aihioita valmiiksi kymmenittäin: isoilla pahvimuoteilla syntyi viitisenkymmentä ja saaveilla 120 aihiota, ja ämpäreillä tehtiin vielä päävärkkejä.

Väliin sattui tosin torstain poikkeuskeli, joka ei ollut paras sää pellolla odotelleille ukonaluille:

– Vettä tuli taivaan täydeltä, osa aihioista sortui ja osa on vähän kallellaan ja kiikallaan. Mutta nythän ne ovat vain persoonallisempia, nauraa Virpi Lastikka Kalajoen Ladusta.

Vettä saaneita ja pakastuneita paloja yritetään saada muotoiltua esimerkiksi hiekkalaatikkolapioilla ja puutarhavälineillä. Lastikka odottaa lasten mielikuvituksen pääsevän valloilleen, ja aineksia ukkojen luomiseen löytyy niin luonnosta kuin kaapista.

Luumut ovat nykyään suosittuja silminä, partaa ja tukkaa taas voi kehitellä vaikka kävyistä, risuista ja havuista.

Kuva: Ville Kinnunen / Yle

Tapahtumasuunnittelija Hanna Laakso Suomen Ladusta varautui kampanjaan tekemällä joululomalla jo useamman lumiukon.

Hän muistuttaa, että tärkeintä on saada ihmiset liikkumaan talviluontoon mahdollisimman matalalla kynnyksellä. Jos lumiolot tekevät ukkojen teosta mahdotonta, voi aina ottaa käyttöön lumiukkoaiheiset talvileikki- tai talviolympialaisvinkit.

Lumettomuus vaatii mielikuvitusta, vahvistaa myös Virpi Lastikka:

– Sitähän se nykytalvi on.