Työnantajaliitot jyrähtävät poliittisista lakoista: "Työpaikat vaarassa, menetykset satoja miljoonia"

Poliittisesta lakosta aktiivimallia vastaan ovat ilmoittaneet auto- ja kuljetusalan liitto AKT, Rakennusliitto ja viimeksi tänään Teollisuusliitto.

työtaistelut
Rekkakonttia siirretään.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Suomen kolme keskeistä vientialan työnantajaliittoa tuomitsee ensi perjantaina pidettävät poliittiset mielenosoituslakot. Kemianteollisuus ry, Metsäteollisuus ry ja Teknologiateollisuus ry kertovat yhteisessä tiedotteessa, että on erittäin valitettavaa, että tehtaita suljetaan laajasti sekä vienti ja tuonti pysäytetään poliittisilla mielenosoituslakoilla.

Poliittisesta lakosta aktiivimallia vastaan ovat ilmoittaneet auto- ja kuljetusalan liitto AKT, Rakennusliitto ja viimeksi tänään Teollisuusliitto. Lakot uhkaavat perjantaina 2. helmikuuta, jolloin SAK järjestää mielenilmauksen eduskunnan hyväksymästä aktiivimallista.

Työnantajaliittojen mukaan lakkojen koko laajuutta ei voi vielä arvioida, mutta toimenpiteet ovat kuitenkin ”äärimmäisen järeitä ja menetykset mittavia”. Liittojen mukaan lakoilla vaarannetaan työpaikkoja.

Lakkopäivä maksaa teknologiateollisuudelle 230 miljoonaa

Teknologiateollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Eeva-Liisa Inkeroinen arvioi Ylelle, että Teollisuusliiton toimeenpanema lakko aiheuttaa Teknologiateollisuuden jäsenyrityksille tuotannonmenetyksiä 230 miljoonan euron edestä.

Metsäteollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Nina Pärssinen ei pysty vielä arvioimaan lakkojen taloudellisia vaikutuksia liiton jäsenyrityksille. Pärssisen mukaan vastaavanlainen, syksyllä 2015 pidetty poliittinen työtaistelu aiheutti liiton jäsenyrityksille tuotannonmenetyksiä 40 miljoonan euron edestä. Lakkojen vaikutuksia ei kuitenkaan voi verrata keskenään, koska Paperiliitto ei ole mukana perjantaisessa työtaistelussa, Pärssinen huomauttaa.

Liitot muistuttavat, että vaikka eduskuntaa vastaan suunnatut poliittiset lakot eivät riko lakia, järeiden painostustoimien kohdistaminen ulkopuolisiin yrityksiin on kuitenkin vastuutonta eikä kuulu sopimusyhteiskuntaan.

Liittojen mukaan pelkästään lakon uhka aiheuttaa yrityksille kustannuksia. Lisäksi uhat ja lakot aiheuttavat vakavaa haittaa yritysten maineelle, sillä kansainväliset asiakkaat eivät voi luottaa toimituksista annettuihin lupauksiin, liitot toteavat.

Myös toiselle satamien lakonuhalle täystyrmäys

Työnantajaliitot tuomitsevat myös toisen vientisatamia kahden viikon kuluttua uhkaavan työtaistelun. Siinä AKT ja Suomen Merimies-unioni SMU uhkaavat lakolla viidessä keskeisessä vientisatamassa saadakseen oman työehtosopimuksen pienelle työntekijäryhmälle.

Liittojen mukaan lakonuhkassa on kyse ammattiliittojen keskinäisestä valtapolitiikasta. Liitot pitävät tätä äärimmäisenä esimerkkinä siitä, kuinka suurta kansantaloudellista haittaa ollaan valmiina aiheuttamaan pienen ryhmän vuoksi.

Juttua päivitetty 26.1. klo 16.39. Lisätty Teknologiateollsuus ry:n Inkeroisen ja Metsäteollisuus ry:n Pärssisen kommentit.

Lue myös:

Teollisuus pysähtyy laajalti aktiivimallin takia: Teollisuusliitto lähtee mukaan poliittiseen lakkoon viikon päästä

Näin AKT:n ja Rakennusliiton työnseisaus vaikuttaa: Vientisatamat sulkeutuvat, rakennustyömaat pysähtyvät ja pääkaupunkiseudun bussiliikenne takkuaa

Rakennusliitto ja AKT vastustavat aktiivimallia vuorokauden lakolla: Vientisatamat kiinni, bussiliikenne kärsii