Tässä on presidentinvaalien tuloslaskennan hermokeskus – vaalitietojärjestelmän koti on Hämeenlinnassa

Vaalitulosta jännitetään kahden päivän päästä. Yle kävi paikassa, jossa vastataan ääntenlaskennan tietojärjestelmästä.

presidentinvaalit
Oikeusrekisterikeskuksen työntekijöitä työpöytien ääressä
Anniina Tjurin (keskellä) seuraa vaalivalmisteluja Oikeusrekisterikeskuksessa, oikeustalon kuudennessa kerroksessa Hämeenlinnassa.Ville Välimäki / Yle

HämeenlinnaHämeenlinnassa toimiva Oikeusrekisterikeskus on tosipaikan edessä sunnuntaina. Oikeusrekisterikeskuksen oikeusministeriölle tuottaman ja ylläpitämän vaalitietojärjestelmän toimivuudesta riippuu muun muassa se, kuinka nopeasti tämänkertaisten presidentinvaalien lopputulos selviää.

Vaaleja on valmisteltu jo noin kahdeksan kuukauden ajan ja tekemistä on riittänyt vaalien H-hetken lähestyessä, toteaa Oikeusrekisterikeskuksen projektipäällikkö Anniina Tjurin.

– Meillä on paljon testauksia, koulutuksia, ohjeiden tekemistä käyttäjille ja jo marraskuussa alkoi kuntien äänestyspaikkatietojen syöttäminen äänestyspohjatietojärjestelmään.

Äänioikeusrekisteri puolestaan perustettiin joulukuussa. Täällä syntyvät myös äänestysluettelot, joita vaalipäivänä käytetään. Niistä tarkistetaan, onko henkilö äänioikeutettu ja niihin tehdään merkinnät äänioikeuden käyttämisestä.

– Viime päivät ovat olleet erittäin kiireisiä. Ennakkoäänestys on päättynyt, mutta sen jälkeen keskusvaalilautakunnat tekevät kirjauksia äänioikeustietojärjestelmään. Viime päivinä meillä on ollut vaaliluetteloiden muodostamista, tulostamista ja toimittamista kunnille.

Yleisöltä tuhansia kysymyksiä

Oikeusrekisterikeskus vastailee puhelimessa esimerkiksi äänestyspaikkaa koskeviin kysymyksiin.

– Yleisöpalvelutiimimme vastaa vaaliaiheisiin kysymyksiin, joita tulee noin muutama tuhat per vaali, eniten varsinaisena vaalipäivänä. Silloin kysellään enimmäkseen sitä, missä voin äänestää vaalipäivänä.

Jokaisen kyselijän oikea äänestyspaikka pystytään selvittämään henkilötunnuksen avulla äänioikeusjärjestelmästä.

Oikeusrekisterikeskuksen työntekijä tietokoneen äärellä
Päällepäin kaikki näyttää rauhalliselta. Järjestelmän on kuitenkin oltava jatkuvassa ylläpidossa, jotta esimerkiksi mahdolliset ennenaikaiset vaalit pystyttäisiin järjestämään 51 päivän varoitusajalla.Ville Välimäki / Yle

Kriittiset pisteet onnistumisessa ovat paikallisia

Vaikka vaalitietojärjestelmä nopeuttaa tuloksen saamista, paljon on kiinni vaalipiirilautakunnista ja keskusvaalilautakunnista, jotka tuloksia syöttävät. Yllättävät verkkoyhteysongelmatkaan eivät kaada vaalituloksen saamista.

– Tulos voidaan aina laskea täysin manuaalisesti, mutta silloin tulos viivästyy merkittävästi, Anniina Tjurin muistuttaa.

Kahden päivän päästä kiirettä on myös ääntenlaskentapaikoilla. Nyt tulos selviää nopeammin kuin esimerkiksi kuntavaaleissa, koska ehdokkaita eli tallennettavaa on vähemmän. Tjurin onkin luottavainen:

– Kaikki on valmista, hyvin on valmistauduttu!

Presidentinvaalin ensimmäisen kierroksen tulos on toivottavasti selvillä sunnuntai-iltana noin kello 22.30 – ajankohta riippuu siitä, miten kunnissa onnistutaan ääntenlaskennassa.