Kesätöiden haku käy kuumana – "Panosta hakemukseen, ole oma itsesi haastattelussa"

Talouskasvu parantaa nuorten mahdollisuuksia saada kesätöitä.

kesätyö
Viikin Prisman myyjä Suvi Palmu kassalla.
Suvi Palmun työt myyjänä Viikin Prismassa ovat jatkuneet viime kesän kesätöistä lähtien.Tommi Pesonen / Yle

Raastaako kesätöiden hakeminen hermojasi? Pientä lohtua voisi tuoda tieto siitä, että ensi kesänä työpaikkoja näyttää olevan tarjolla varsin mukavasti.

Elinkeinoelämän keskusliitto kyselee jokaisen vuoden lopussa jäsenyritystensä intoa palkata nuoria kesätöihin seuraavaksi kesäksi.

Tuoreimmassa kyselyssä lähes joka viides yritys kertoi aikeistaan palkata ensi kesäksi lisää kesätyöntekijöitä. Lukema on selvästi korkeammalla tasolla kuin vielä kuluvan vuosikymmenen alussa.

Viikin Prismassa kassamyyjänä työskentelevä Suvi Palmu kertoo, että hänen työsopimuksensa on jatkunut viime kesän kesätöistä lähtien.

– Kesätyön saaminen oli hyvin tärkeää, mä olin silleen, että nyt on pakko saada kesätyö. En kuitenkaan antanut itseni stressata siitä, vaan hain ihan rauhassa, Palmu sanoo.

Palmu pitää lukion jälkeen välivuotta. Tähtäimessä ovat joko puheterapeutin tai kaupan alan opinnot.

Infografiikka
EK kysyy jokaisen vuoden lopussa yritysten innokkuutta palkata kesätyöntekijöitä seuraavaksi kesäksi. Vuoden 2017 lopulla tehdyssä kyselyssä 18 prosenttia vastaajista ilmoitti aikeistaan lisätä kesätyöpaikkoja kesäksi 2018.

Palvelualat työllistävät eniten

Suomen talous on nyt kasvanut pari vuotta, ja samalla ovat nousseet myös kesäpestien määrät. Viime kesänä harpattiin uudelle tasolle, kun EK:n jäsenyrityksissä työskenteli 120 000 kesätyöntekijää.

Ensi kesälle EK tavoittelee jopa 130 000:ta kesätyöpaikkaa. Mikäli tämä toteutuu, kasvua kertyisi kahdeksan prosenttia vuoden takaisesta.

Suurin kesätyöllistäjä on ensi kesänäkin kauppa. Pelkästään S-ryhmä aikoo palkata noin 13 000 työntekijää.

– Suurin osa meidän kesätyöntekijöistä toimii marketeissa, kuten Prismassa, S-marketeissa, Saleissa ja Alepoissa. Myös ABC-liikennemyymäläasemat työllistävät aika paljon, samoin hotellit ja ravintolat, kertoo S-ryhmän henkilöstöjohtaja Susa Nikula.

Nikulan mukaan tarkka määrä riippuu Tutustu työelämään ja tienaa -ohjelman toteutumisesta. Neuvottelut ohjelman jatkosta ovat parhaillaan käynnissä Kaupan liiton ja Palvelualan ammattiliiton välillä.

Nikula toivoo, että ohjelma jatkuu, sillä harjoittelu tarjoaa arvokasta työkokemusta alle 18-vuotiaille.

grafiikka
Kesätyöpaikkojen määrä kääntyi kasvuun vuonna 2016, jolloin myös Suomen talouskasvu lähti käyntiin monen apean vuoden jälkeen.Yle Uutisgrafiikka

Älä myöhästy haastattelusta

Mitä nuoren pitäisi sitten ottaa huomioon kesätyöpaikkaa hakiessaan? Suvi Palmun mukaan tärkeintä on olla oma itsensä.

– Hakemukseen pitää tietysti panostaa. Haastattelun ei kannata antaa hermostuttaa liikaa, on vain täysin oma itsensä, sillä pääsee jo pitkälle. Silloin myös työnantaja huomaa, oletko sopiva siihen työhön vai et, Palmu sanoo.

S-ryhmän henkilöstöjohtaja Susa Nikula kehottaa panostamaan yksinkertaisiin perusasioihin.

– Kun tulee haastatteluun, niin kannattaa saapua ajoissa, pukeutua siististi, katsoa rohkeasti silmiin ja tervehtiä, Nikula kuvailee.

Hänen mukaansa olennaista on, että kesätyönhakija osoittaa kiinnostuksensa juuri haettua tehtävää kohtaan.

Vanhemmat auttamaan työnhaussa

Kesätyöpaikan saaminen ei tietenkään ole läpihuutojuttu. Suomessa on edelleen kova nuorisotyöttömyys, ja kisa työpaikoista on ankaraa.

Erityisesti moni alle 18-vuotias nuori kokee, ettei kesätöiden hakemisessa ole järkeä, kun pestit menevät täysi-ikäisille ja opiskelijoille.

Tuhansien nuorten kanssa vuosittain työtä tekevä Taloudellinen tiedotustoimisto TAT painottaa vanhempien roolia työnhaussa.

– Vanhemman roolina on tukea nuorta ja auttaa ihan konkreettisesti hakemuksen tekemisessä. Vanhempi voi auttaa nuorta myös tunnistamaan tämän vahvuudet. Aikuinen voi sanoittaa nuorelle, että missä nuori on hyvä, kertoo TAT:n tuottaja Elisa Koivumaa.

Työelämässä on meneillään valtava murros esimerkiksi digitalisaation myötä. Viimeistään nyt voi siis heittää romukoppaan vanhan ihanteen siitä, että nuoren pitää pärjätä yksin.