1. yle.fi
  2. Uutiset

Toimittajalta: Jos presidentin persoonalla on sinulle väliä, tässä muutama huomio ennen kuin äänestät

Yle Kioskin toimittaja Matti Riitakorpi teki viisi huomiota presidenttiehdokkaista Vaaligallerian kuvausten kulisseissa.

presidentinvaalit
Kuvassa Yle Kioskin toimittaja Matti Riitakorpi ja presidenttiehdokas Merja Kyllönen.
Yle Kioskin toimittaja Matti Riitakorpi ja presidenttiehdokas Merja Kyllönen. Kyllönen oli vaaligallerian ensimmäinen haastateltava marraskuussa 2017. Kaikki videot julkaistiin joulukuussa.Sakari Luhtala / Yle

Tapasin Ylen Vaaligalleria-haastatteluiden kuvauksissa kaikki presidenttiehdokkaat, ja siitä lähtien tuttavat ovat halunneet tietää vastauksen kysymyksistä olennaisimpaan: “No, millaisia ne oli?”

Vaikka arvojohtajuus voi olla käsitteenä kumma, persoonat ja arvot eivät silti ole tyhjänpäiväinen keskustelunaihe vaaleissa. Niissä tilanteissa, joissa presidentillä todella on valtaa valita jokin tietty tapa toimia, hänen voi ajatella tekevän valinnan sen pohjalta, kuka hän on ja minkä hän uskoo olevan oikein.

Nuorelle yleisölle suunnatun Vaaligallerian tarkoituksena on näyttää ehdokkaista uusia puolia esimerkiksi yllättävien kysymysten kautta. En hengaile poliitikkojen kanssa joka päivä, joten ehkäpä voin tarjota ulkopuoliselle pari ajatusta videoista. Jos siis olet menossa äänestämään vailla syvää ymmärrystä presidentin jaetusta ulkopoliittisesta johtoasemasta tai puolustusvoimien ylipäällikköydestä, niin tarjoan nämä viisi subjektiivista huomiota:

*1. Toiset vastaavat suoraan, toiset metatasolla *

Ehdokkaat suhtautuivat kysymyksiin kahdella eri tavalla. Kun kysyin kolmea asiaa, joita ehdokas pelkää, Tuula Haatainen nimesi pimeän, käärmeet ja hämähäkit. Paavo Väyrynen taas ilmoitti pelkäävänsä muun muassa hallitsematonta maahanmuuttoa. Haatainen siis vastasi kysymykseen sellaisenaan, kun taas Väyrynen hyödynsi sen kertoakseen suhtautumisestaan maahanmuuttoon. Voi tietysti olla, että Väyrynen aidosti näkee painajaisia käsitteestä “hallitsematon maahanmuutto”, jolloin olen aivan metsässä pohdintani kanssa.

Tällä havainnolla tarkoitan sitä, että osa ehdokkaista vastasi kysymyksiin johdonmukaisesti niiden henkilökohtaisen luonteen mukaan, kun taas osa onnistui kääntämään kaiken viestiksi äänestäjille. Nämäkin vastaukset voivat silti kertoa ehdokkaan arvomaailmasta. Pidätkö itse enemmän ehdokkaasta joka myöntää jähmettyvänsä pelon vallassa vai ehdokkaasta, joka kertoo pelon aiheuttavan toimintareaktion? Katso videot ja päätä itse.

*2. Ilmastonmuutos otetaan vakavasti *

Jos äänestäjä kaipaa maan johtoon Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin kaltaista ilmastonmuutoksen epäilijää, tuottavat Suomen ehdokkaat pettymyksen. Kysyttäessä kaikki ehdokkaat vaikuttivat suhtautuvan ilmastonmuutokseen todellisena uhkana, Pariisin ilmastosopimuksesta jupissut Laura Huhtasaari mukaan lukien.

Tietysti on mahdollista, että joku ehdokkaista ei yksinkertaisesti uskalla ilmoittaa todellista mielipidettään asioista. Silti jotain ehdokkaista kertoo sekin, mitä he ovat valmiita julkisesti sanomaan.

3. Ei räväkkää sakkia

Jotta kynnys katsoa Vaaligalleria-videot olisi mahdollisimman pieni, pyrimme leikkaamaan ne noin 10 minuutin mittaisiksi. Siksi jätimme kaikilta ehdokkailta pois kysymyksen siitä, mitkä ovat kolme heidän tekemäänsä räväkintä asiaa.

Osasyy kysymyksen ja vastausten pois jättämiseen on se, etteivät vastaukset olleet kovin mielenkiintoisia. Ehdokkailtamme kuultiin muun muassa sellaisia räväköitä temppuja kuten “uiminen erilaisissa paikoissa”, “ravintolassa syöminen” ja “polkupyörällä ajaminen”.

4. He juttelivat, he joivat kahvit

Tällä tiedolla on toivottavasti hyvin vähän merkitystä äänestämisen kannalta. Kerron sen silti, koska voin. Ehdokkaista Merja Kyllönen, Laura Huhtasaari, Pekka Haavisto, Nils Torvalds ja Matti Vanhanen jutustelivat paikalla olleiden kanssa ennen kuvausta. Sama sakki nautti myös kupit kahvia tai teetä rauhassa. Sauli Niinistön, Tuula Haataisen ja Paavo Väyrysen suhtautuminen operaatioon oli jossain määrin suorempi. Paikalle tultiin, silmiin katsottiin kameroiden käynnistyttyä, lopuksi kyseltiin pari minuuttia niitä näitä ja sitten lähdettiin pois. Kukaan ei kiukutellut, vaan kaikki lähtivät leikkiin mukaan mukisematta.

5. Ei intoa ilmassa

En voi käsi sydämellä väittää, että kukaan ehdokkaista olisi osoittanut erityistä taistelutahtoa kameran ollessa päällä tai suljettuna. Ehdokkaat saapuivat kuvauspaikalle rentoina, suurin osa ilman minkäänlaista kampanja-apua. Videoilla oli runsaasti mahdollisuuksia laittaa persoonaansa peliin, mutta mahdollisuuksiin ei näyttänyt olevan halua tarttua. On tietysti mahdollista, että lukuisat tentit vetävät mehut kiihkeimmästäkin ehdokkaasta. Uusia äänestäjiä toivovan kannattaisi kuitenkin olla aina skarpeimmillaan silloin, kun kamera käy.

Ehdokkaiden meininki oli yleisesti vetämätöntä, vaikka videoille tallentui lopulta paljon mehukkaita vastauksia ja ilmeitä. Kameran ollessa kiinni kukaan ei hehkuttanut kampanjoinnin fiiliksiä, eikä juuri arvioinut omia mahdollisuuksiaan. Mitä nyt joku valitteli istuvan presidentin gallupsuosiota. Samanlaista yllättävää rajoittuneisuutta on ollut nähtävillä myös Ylen esittämissä ehdokkaiden puheissa. Jos presidentiksi pyrkivälle annetaan 7 minuuttia aikaa kääntää vaalien asetelma edukseen, voisi ehdokkaiden olettaa esiintyvän ja puhuvan edes hivenen suostuttelevammin.

Yleisö nimittäin tarvitsee syyn, jotta se muuttaisi mieltään ja äänestäisi toisin. Syyt voivat olla ulkopoliittisessa linjassa, mutta ne voivat aivan hyvin olla myös arvoissa, vaikka äänestäjä itse ei arvojohtajaa kaipaisikaan.

Jollakin perusteellahan se äänestyspäätös pitää joka tapauksessa tehdä.

Katso myös: Ylen vaalikone (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi