1. yle.fi
  2. Uutiset

Turun Toriparkki Oy:n osakkeista maksettiin miljoona euroa – pysäköintiluolasta tulossa kuusi yhdyskäytävää maan pinnalle

Turun Toriparkki Oy myi koko osakekantansa viime syksynä T-Park Oy:lle. Kauppahinta on pidetty tähän asti salassa.

pysäköinti
Turun kauppatori tammikuussa 2018.
Samuli Holopainen / Yle

Turun Toriparkki Oy vaihtoi viime syksynä omistajaa, kun yhtiön osti kaarinalaisen liikemiehen Jari Pölösen T-Park. Yle Turku sai selville, että kauppahinta oli miljoona euroa. Asiaa ei ole aiemmin kerrottu julkisuuteen.

– Ei se ollut hyvä hinta, se oli siedettävä. Emme me tehneet tällä mitään tiliä, siitä oli monen vuoden kulut. Eli ei tämä ollut meille mikään rahastuksen paikka, sanoo kiinteistöneuvos Heikki Vaiste.

Vaiste on Toriparkki Oy:n entinen hallituksen puheenjohtaja. Yhtiö koostui noin paristakymmenestä turkulaisesta liikemiehestä ja yrityksestä.

Yhtiön tarkoituksena oli etsiä Turun kauppatorin alle tulevalle maanalaiselle pysäköintiluolalle rakennuttaja. Miljoonan euron kaupassa tehtävä siirtyi T-Parkille.

T-Parkin puuhamies Jari Pölönen on kertonut julkisuuteen, että toriparkin rakennuttaja ja omistajat selviävät lähiaikoina. Osa turkulaispoliitikoista on vaatinut, että toriparkista pitäisi tiedottaa paljon avoimemmin.

Asioita läheltä seuranneet tahot arvioivat, että toriparkin rakentajaksi tulee Skanska. Rahoittajaksi arvellaan tulevan institutionaalisia sijoittajia, esimerkiksi suomalaisia vakuutusyhtiöitä.

Kuusi yhdyskäytävää maan alta maan pinnalle

Turun toriparkista rakennetaan näillä näkymin kuusi yhdyskäytävää maanpinnalle ja kauppaliikkeisiin. Lopullisia päätöksiä asioista ei ole tehty.

Ylen tietojen mukaan yhdyskäytävien rakentamista suunnitellaan tai harkitaan KOP-kolmioon, Hansakortteliin, Forum-kortteliin ja hotelli Börsiin. Sokos Wiklundin tavarataloon käytäviä tulisi kaksi.

Toriparkin yhdyskäytävät
Yle

–Jos hinta on kohtuullinen, yhdyskäytävät toteutetaan. Alle miljoonan pitää yhden yhdyskäytävän maksaa, sanoo Turun Osuuskaupan toimitusjohtaja Antti Sippola.

Turun kauppatorin laidalla kulkevan Eerikinkadun varrella olevissa kiinteistöissä valtaa käyttää LähiTapiolan Kiinteistövarainhoito Oy. Sen johtaja Arto Nummela sanoo, että yhdyskäytävien rakentaminen kiinnostaa sekä hotelli Börsin että Forumin korttelin osalta.

– Asiasta on keskusteltu, ja näemme yhdyskäytävän positiivisena, jos toriparkki toteutuu, Nummela sanoo.

Yliopistonkadun ja Kauppiaskadun kulmassa olevaan Vaisteen taloon, jossa sijaitsee Nordean konttori, yhdyskäytävää ei tule.

– Emme katso sitä tarpeelliseksi, sanoo Heikki Vaiste.

Lue seuraavaksi