Unkarin Orbán: Eurooppa tarvitsee uuden suunnitelman

Puolan, Unkarin, Tšekin ja Slovakian pääministerit haluavat kehittää unionista itsenäisten valtioiden yhteisön ja vastustavat läntisten jäsenmaiden painostusta.

Euroopan unioni
Visegrad-maiden pääministerit Unkarissa
Visegrad-maiden pääministerit kokoontuivat Unkarissa. Kuvassa Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki, Tšekin virkaatekevä pääministeri Andrej Babiš, Slovakian pääministeri Robert Fico ja Unkarin pääministeri Viktor Orbán.

Ns. Visegrad-maiden eli Puolan, Unkarin, Tšekin ja Slovakian pääministerit kokoontuivat Budapestiin perjantaina.

Isäntänä toiminut Unkarin pääministeri Viktor Orbán sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan, että ryhmä jakaa samanlaiset arvot perheestä, Jumalasta, itsenäisyydestä ja maahanmuuton vastustamisesta.

– Eurooppa tarvitsee uuden suunnitelman. Meidän on puhuttava vapaiden valtioiden liitosta, sanoi Orbán paneelikeskustelussa.

Visegrad-maat kannattavat puolustusyhteistyötä ja unionin kilpailukyvyn kohentamista, mutta vastustavat EU:n kritiikkiä, jota on viime vuosina kohdistunut Visegrad-maiden politiikkaa kohtaan.

Viimeisin kritiikin kohde on Puola, jota EU on vaatinut purkamaan oikeuslaitoksen itsenäisyyttä kaventavia lakeja. EU aloitti kuukausi sitten kurinpitomenettelyt Puolaa kohtaan.

Slovakian pääministeri Robert Fico sanoi, että Visegrad-maita ei pitä kohdella unionin mustina lampaina. Ficon mukaan Visegrad-maat ovat EU-mielisiä ja tukevat integraation syventämistä:

– Tyrmään kaiken sellaisen meihin kohdistuvan kritiikin, joka johtuu vain siitä, että meillä on eri mielipide siirtolaiskiintiöistä. Me emme ole mustia lampaita.

Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki uskoi vahvaan, integroituneeseen Eurooppaan, mutta korosti, että kansallisvaltioilla on vapaus uudistaa omia, kansallisia instituutioitaan.

*Lue lisää: *EU-komissio aloittaa rankaisumenettelyn Puolaa vastaan

EU-tuomioistuimelle suositus: Unkarin ja Slovakian täytyy hyväksyä turvapaikanhakijoiden siirrot

Turvapaikanhakijoiden siirrot loppusuoralla EU:ssa – Komissio uhkaa Puolaa, Tšekkiä ja Unkaria oikeudella

Lähteet: Reuters