Hyppää sisältöön

Tutkimus: Yle on Suomen luotetuin uutismedia – sosiaaliseen mediaan ei luoteta

Vain alle kymmenesosa luottaa suoranaisesti sosiaalisessa mediassa leviäviin uutisiin.

Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle

Yle on suomalaisten keskuudessa luotetuin uutismedia. Tämä käy ilmi Kunnallisalan kehittämisäätiön teettämästä kansalaistutkimuksesta.

Valtaosa suomalaisista luottaa erittäin tai melko paljon Ylen TV- ja radiouutisiin (82–81 %). Luotettavuudessa Ylen jälkeen tulevat STT (78 %) ja MTV3:n uutiset (72 %).

Sekä Ylen, STT:n että MTV3:n uutisten luotettavuus koheni hieman edelliseen, vuonna 2013 tehtyyn tutkimukseen verrattuna.

Lähes kaksi kolmesta luottaa oman maakunnan suurimman ja oman paikallislehden uutisointiin. Enemmistö oli myös sitä mieltä, että Helsingin Sanomien ja Kauppalehden uutisointi on luotettavaa.

Kansalaisten luottamus iltapäivälehtien uutisointiin onkin sitten jo huomattavasti heikompaa. Ilta-Sanomien uutisointia piti epäluotettavana 26 prosenttia ja Iltalehden 23 prosenttia tutkimukseen haastatelluista. Toisaalta luottamus iltapäivälehtien uutisointiin kohentui aiemmasta.

Selvä enemmistö (60 %) pitää sosiaalisessa mediassa (esim. Facebook, Twitter, Instagram) leviäviä uutisia epäluotettavina. Vain alle kymmenesosa (8 %) luottaa suoranaisesti sosiaalisessa mediassa leviäviin uutisiin.

Perussuomalaisten luottamus mediaan heikompaa

Tutkimuksessa selvisi, että naiset luottavat hieman miehiä enemmän kaikkien medioiden uutisointiin. Perussuomalaisten kannattajat luottavat medioiden uutisointiin keskimäärin vähemmän.

Puoluetaustan mukaan vahvinta luottamus Ylen uutisointiin on vihreiden, SDP:n ja vasemmistoliiton kannattajien keskuudessa.

Tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 1.–5.12.2017. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 016. Vastaajat olivat 18–75 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Tutkimuksen virhemarginaali on suurimmillaan noin kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Lue myös:

.
.