1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Alvar Aalto

Alvar Aalto suunnitteli Villa Väinölän läheisilleen – ränsistyvä rakennus pelastettiin jättiremontilla Alajärvellä

Alvar Aallon nuoruudentyö on yksi Alajärvellä sijaitsevista Aalto-kohteista. Yleisölle kunnostettu rakennus esitellään Aallon 120-vuotissyntymäpäivänä 3. helmikuuta.

Alvar Aalto
Kunnostettu Villa Väinölä Alajärvellä.
Kunnostettu Villa Väinölä Alajärvellä.Pauliina Jaakkola/Yle

Alajärvellä sijaitseva Villa Väinölä on Alvar Aallon nuoruudentyö, jonka hän suunnitteli vuonna 1926 veljelleen Väinö Aallolle ja tämän perheelle. Vuosien kuluessa rakennus on ollut monessa eri käytössä ja nyt sen historiassa on alkamassa jälleen uusi ajanjakso: kauan haaveena ollut remontti on saatu valmiiksi ja Väinölästä kaavaillaan Alajärven kulttuurille uutta keskusta.

Villa Väinölän kohotetun ilmeen takana on rakennusrestauroija Suvi Kivipelto, joka on suuresta urakastaan iloinen.

– Oli iso asia päästä restauroimaan Alvar Aaltoa. Nyt sen tajuaa, ettei niitä [kohteita] loputtomasti ole, eikä jokainen saa tällaista tilaisuutta, Kivipelto iloitsee.

Toki hän on tyytyväinen myös siihen, että Aallon rakennus pelastettiin ränsistymiseltä.

– Kävin täällä 2015 tekemässä porraskäytävän ja ikkunoita, ja ajattelin, että onhan se hirveä harmi, jos rakennus vaan ränsistyy pystyyn, Kivipelto sanoo.

Villa Väinölän yläkerrassa on 4 makuuhuonetta ja keittiö eli yhteensä 125 neliötä.
Villa Väinölän yläkerrassa on 4 makuuhuonetta ja keittiö eli yhteensä 125 neliötä. Huoneista kaksi kalustetaan arkkitehtuuriresidenssiä varten.Pauliina Jaakkola/Yle

Vapaus kokeiluihin

Villa Väinölä on haluttu restauroida vanhaa ja Aaltoa kunnoittaen. Sen alakerta on kunnostettu jo aiemmin, joten nyt keskityttiin erityisesti yläkertaan.

– Yläkerta oli täysin revitty auki. Se oli aikamoisessa kaaoksessa, Kivipelto sanoo.

Suvi Kivipellon mukaan Villa Väinölässä on Aallolle tyypillisiä ratkaisuja, mutta myös jotain hiukan erikoisempia, persoonallisia ratkaisuja.

– Tämä on jollain lailla kokeellinen rakennus. Hänen ensimmäisiään ja hän suunnitteli sen perheelle, joten täällä oli ehkä vähän vapauskin kokeiluihin, Kivipelto sanoo.

– Aalto on suunnitellut tämän rakennuksen läheisilleen ja ystävilleen. Rakennus on varhaisia ja ehkä vähän vaatimattomampi. Tämä ei ole kilpailukohde, vaan ehkä vähän [Aallolle] läheisempi, miettii myös Nelimarkka-museon museosihteeri Päivi Haapaniemi.

Villa Väinölä on ollut Nelimarkka-museon (siirryt toiseen palveluun) hallinnassa vuodesta 2015. Rahoitusta remonttiin on saatu mm. Aisapari ry:n (siirryt toiseen palveluun) kautta..

Portaikon pylväät ovat rakennusrestauroija Suvi Kivipellon suosikkikohtia Villa Väinölässä.
Portaikon pylväät ovat rakennusrestauroija Suvi Kivipellon suosikkikohtia Villa Väinölässä.Pauliina Jaakkola/Yle

Ulkorakennusremontti haaveena

Alajärvellä on useita Alvar Aalto –kohteita: kahdeksan rakennusta ja kolme muistomerkkiä. Kaupunki kuuluu Aalto-matkailuverkostoon.

Villa Väinölään on suunnitteilla arkkitehtuuriresidenssi, näyttely- ja kokoustiloja sekä kaupungin matkailuneuvontaa. Tällä hetkellä remonttia viimeistellään muun muassa etsimällä rakennukseen sinne sopivia, ajanmukaisia kalulsteita.

Suvi Kivipelto ja Päivi Haapaniemi haaveilevat kuitenkin jo seuraavasta Aalto-kohteen remontista, sillä Villa Väinölän ulkorakennus pitäisi myös saada kuntoon.

– Se on osa kokonaisuutta. Olisi kamala, jos toinen rakennus on ränsistynyt, ja toinen tip-top kunnossa., Kivipelto sanoo.

Yleisö pääsee tutustumaan (siirryt toiseen palveluun) uudistuneeseen rakennukseen Alvar Aallon 120-vuotissyntymäpäivänä 3. helmikuuta.

Lue seuraavaksi