Ensimmäinen homoavioliitto rekisteröitiin puolivahingossa Venäjällä – pariskunnan ilo loppui lyhyeen

Tanskassa avioituneet miehet saivat avioliiton vahvistavan leiman passeihinsa palattuaan Venäjälle, mutta mediahuomion jälkeen passit on mitätöity.

samaa sukupuolta olevien avioliitto
Pietrissa ositetiin mieltä homo- ja transseksuualisten ihmisten oikeuksien puoelsta.
Anatoly Maltsev / EPA

Venäläinen homopari näytti perjantaina todistaneen todeksi suomalaisen sananlaskun: yrittänyttä ei laiteta. Vastikään Tanskassa avioitunut pariskunta sai avioliittonsa lähes puolivahingossa virallistetuksi kotimaassaan, vaikka Venäjä ei tunnusta samaa sukupuolta olevien avioliittoja.

Kun Pavel Stotsko ja Jevgeni Voijtsehovski palasivat Kööpenhaminasta kotiin, he veivät passinsa viranomaisille, jotta uusi sivilisääty kirjattaisiin niihin. Miesten yllätykseksi virkamies löi passeihin avioitumista merkitsevät leimat ilmeenkään värähtämättä. Pariskunta kertoi tapauksesta perjantaina venäläiselle tv-kanava Dozdhille (siirryt toiseen palveluun).

Venäjällä on laki, jonka mukaan ulkomailla solmitut avioliitot tunnustetaan. Koska Venäjä ei tunnusta samaa sukupuolta olevien avioliittoja, Stotsko ja Voijtsehovski eivät uskoneet että sivilisäädyn muutos olisi edes teoriassa mahdollinen. Käytäntö näytti kuitenkin hetkellisesti olevan toinen.

Viranomaisten täyskäännös

Voitonriemu loppui kuitenkin nopeasti, kun tieto onnistuneesta rekisteröimisestä levisi tiedotusvälineissä. Venäjän poliisi julisti Stotskon ja Voijtsehovskin passit mitätöidyiksi. Lisäksi poliisi ilmoitti irtisanovansa (siirryt toiseen palveluun) virkamiehen, joka löi passeihin muutosleimat.

Myöhemmin illalla Stotsko kertoi tv-kanava Dozdhille (siirryt toiseen palveluun), että ryhmä poliiseja oli myös vieraillut uutisten jälkeen hänen vanhempiensa luona.

Stotsko kertoi myös, ettei Venäjän poliisi ole ilmoittanut pariskunnalle suoraan passien mitätöinnistä, vaan he ovat lukeneet aiheesta poliisin tiedotteesta.

– Tarkoittaako tämä, että meiltä on viety Venäjän kansalaisuus, sitä emme vielä ymmärrä, Stotsko sanoi.