Animaatiot pärjäsivät alkuperäiskansojen elokuvafestivaalilla – Skábmagovat-palkinnot jaettiin ensimmäistä kertaa

Skábmagovat-lyhytelokuvapalkinnot jaettiin inuiittiohjaaja Asinnajaqille animaatiosta Three Thousand, sekä saamelaisohjaajille Inga-Wiktoria Påvelle ja Anders Sunnalle animaatiosta Morit Elena Morit.

elokuvafestivaalit
Asinnajaq

InariAlkuperäiskansojen elokuvafestivaali Skábmagovat valitsi ensimmäistä kertaa, 20-vuotisjuhlan kunniaksi parhaat alkuperäiskansojen lyhytelokuvat.

Kansainvälisen alkuperäiskansojen lyhytelokuvakategorian voiton vei inuiittiohjaaja Asinnajaq animaatiollaan Three Thousand (siirryt toiseen palveluun) (3000). Animaation on tuottanut Kanadan kansallinen elokuvavirasto.

Asinnajaq
Asinnajaq voitti Skábmagovat-palkinnon elokuvallaan Three Thousand.Linnea Rasmus / Yle Sápmi

Three Thousand kertoo inuiittien menneisyydestä, nykyisyydestä sekä tulevaisuudesta. Elokuvan ohjaaja Asinnajaq on yhdistänyt elokuvassaan arkistokuvia animaatioon.

Tuomariston mielestä Asinnajaq on onnistunut hienosti yhdistämään Three Thousand -lyhytelokuvassaan animaatiota ja arkistomateriaalia. Myös lyhytelokuvan äänimaailma miellytti.

– Olimme kaikki sitä mieltä, että tämä elokuva antaa toivoa ja optimismia tulevaisuuteen, vaikka se katsookin menneisyyteen. On myös hyvä, että tämän kansan edustaja on itse tehnyt tämän elokuvan, kertoo tuomariston jäsen Mika Laiti.

Three thousands
Three Thousand kertoo inuiiteista.Film board of Canada

Parhaimman alkuperäiskansalyhytelokuvan valitsivat Tampereen elokuvajuhlien toiminnanjohtaja Jussi Alanen, ohjaaja Markku Lehmuskallio, sekä Mika Laiti, joka on yksi Skábmagovat-elokuvafestivaalin perustajista. Tuomaristo valitsi parhaan alkuperäiskansalyhytyelokuvan 26 mukaan ilmoitetun lyhytelokuvan joukosta. Tuomariston mielestä alkuperäiskansojen lyhytelokuvat olivat korkea tasoisia ja kiinnostavia.

– Suurin osa kilpailussa mukana olleista elokuvista kertoi historiasta ja menneistä ajoista, ja monissa oli surullisia tarinoita, jotka on hyvä kertoa ihmisille. Elokuvat olivat kuitenkin myös voimaannuttavia.

– Mukana oli monia elokuvia, jotka voimaannuttivat ja olivat positiivisia tarinoita toivosta.

Palkittu Morit Elena Morit voitti saamelaiselokuvien kategorian

Skábmagovat-lyhytelokuvakilpailussa valittiin parhaan kansainvälisen alkuperäiskansojen lyhytelokuvan lisäksi .myös paras saamelainen lyhytelokuva.

Parhaan saamelaislyhytelokuvan palkinnon saivat ruotsalaiset saamelaisohjaajat Inga-Wiktoria Påve ja Anders Sunna animaatiollaan Morit Elena Morit (Herää Elena Herää). Palkittu animaatio näyttää miten saamelaiset on vaivihkaa kolonisoitu. Samalla se kehottaa saamelaisnuoria etsimään uudelleen yhteyden luontoon ja perinteisiin.

Morit Elena Morit
Morit Elena Morit on palkittu myös ImagineNATIVE-elokuvafestivaaleilla.Morit Elena Morit

Påven ja Sunnan lyhytelokuva Morit Elena Morit on saavuttanut myös kansainvälistä mainetta, sillä animaatio palkittiin lokakuussa maailman suurimmilla alkuperäiskansojen elokuvafestivaaleilla ImagineNATIVE:ssa Kanadassa. Vuonna 2017 valmistuneen Morit Elena Morit -animaation on tuottanut ohjaajakaksikko itse.