1. yle.fi
  2. Uutiset

Puolan uusi holokaustilaki suututti Israelin holokaustin muistopäivänä

Puolan uusi laki kieltää puhumasta Puolasta osasyyllisenä holokaustiin.

holokausti
Auschwitz-Birkenaun keskitysleiri kuvattuna ennen holokaustin uhrien muistopäivän seremonioita lauantaina.
Auschwitz-Birkenaun keskitysleiri kuvattuna ennen holokaustin uhrien muistopäivän seremonioita lauantaina.Jacek Bednarczyk / EPA

Israelin ja Puolan hyvinä pidetyt välit näyttävät viilentyneen yhdessä yössä. Syynä on Puolan perjantaina hyväksymä laki, jolla halutaan estää Puolan syyttäminen holokaustista (siirryt toiseen palveluun).

Lain nojalla esimerkiksi keskitysleirien kutsuminen "puolalaisiksi keskitysleireiksi" sekä muut viittaukset Puolan osasyyllisyyteen voivat johtaa vankeusrangaistukseen.

Israel reagoi lakiin lauantaina holokaustin muistopäivänä.

– Israel esittää vastalauseen Puolan hallituksen laille ja pyytää Puolan hallitusta muokkaamaan sitä ennen kuin laki pannaan käytäntöön. Yksikään laki ei voi muuttaa historiallista totuutta, Israelin ulkoministeriö kirjoitti lausunnossaan Haaretz-uutissivuston mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Ulkoministeriö myös muistutti, että holokaustista selvinneiden läheisiä on turha opastaa holokaustin tapahtumien kulusta.

Lauantaina Puolan Tel Avivin suurlähetystö ajautui lakia koskevaan sanaharkkaan israelilaisen poliitikon kanssa, kun keskustapuolueen puheenjohtaja Yair Lapid tuomitsi lain Twitterissä (siirryt toiseen palveluun) sanoen, että puolalaisten keskitysleirien olemassaoloa ei voi muuttaa lailla.

Puolan suurlähetystö vastasi Lapidille Twitterissä, että tämän väitteet osoittavat että jopa Israelissa tarvitaan holokaustiin liittyvää koulutusta.

Lapid vastasi toteamalla, että hänen isoäitinsä tapettiin Puolassa saksalaisten ja puolalaisten toimesta.

– En tarvitse holokaustikoulutusta sinulta. Me elämme seuraamusten kanssa joka päivä kollektiivisessa muistissamme. SUurlähetystönne pitäisi pyytää välittömästi anteeksi, hän kirjoitti Twitterissä.

Auschwitzin keskitysleirillä Puolassa on järjestetty lauantaina vietetyn holokaustin muistopäivän tilaisuus, johon on osallistunut myös keskistysleireiltä selviytyneitä. Myös Yhdysvaltojen ulkoministeri Rex Tillerson on osallistunut toiseen, Varsovassa järjestettyyn muistotilaisuuteen.

Lue seuraavaksi