Afganistanin eilisestä terrori-iskusta syytetään Pakistanin tukemaa ryhmää – kuolleita yli sata

Kabulin keskustassa tehdyssä pommi-iskussa kuoli uusimpien tietojen mukaan 103 ihmistä ja noin 230 loukkaantui. Pommi oli piilotettu ambulanssiin.

Afganistan
Kabulilainen katu pommiräjähdyksen jäljiltä
Kabulin eilinen pommi-isku on tuomittu laajasti eri puolilla maailmaa.Hedayatullah Amid / EPA

Kabulin eilinen pommi-isku on tuomittu eri puolilla maailmaa. Samaan aikaan huomio kohdistuu jälleen Afganistanin rajanaapuriin Pakistaniin.

Afganistanin viranomaiset syyttävät eilisestä iskusta Haqqani-verkostoa (siirryt toiseen palveluun), joka on osa hallitusta vastaan taistelevaa Taliban-liikettä.

Pakistania syytetään puolestaan Taliban-liikkeen tukemisesta, ja monet afganistanilaiset ovat nytkin pitäneet Pakistania osavastuullisena.

Haqqani kumppanista viholliseksi

Haqqani-verkosto toimii sekä Afganistanissa ja Pakistanissa, ja sitä pidetään poikkeuksellisen vaarallisena ryhmänä. Verkoston perustaja Jalaluddin Haqqani taisteli Neuvostoliiton miehitystä vastaan 1980-luvulla Yhdysvaltain ja Pakistanin tuella.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Yhdysvallat on ainakin aiemmin arvioinut Haqqani-verkostoa lähestulkoon osaksi Pakistanin salaperäistä sotilastiedustelua. Tutkija Michael Kugelman sanoo, että Pakistan pitää Haqqani-verkostoa hyödyllisenä erityisesti kamppailussa Intian vaikutusvaltaa vastaan Afganistanissa.

Uhrien määrä kasvaa

Afganistanissa on myös ihmetelty, miten pommi-iskun tekijä pääsi tarkkaan valvotun pääkaupungin keskustaan.

Räjähteet oli piilotettu ambulanssiin, joka pääsi ainakin yhden tarkastuspisteen läpi. Itsemurhaiskijä sanoi olevansa kuljettamassa potilasta läheiseen sairaalaan. Seuraavalla tarkastuspisteellä ambulanssi pysäytettiin ja iskijä räjäytti pomminsa.

Afganistanin viranomaiset päivittivät sunnuntaina tietoja uhrien määrästä. Maan sisäministerin mukaan 103 ihmistä kuoli ja 235 loukkaantui iskussa. Sisäministeri Wais Barmakin mukaan iskun tekijät olivat liikkeellä kahdella ambulanssin näköisellä ajoneuvolla.

Ambulanssi autopommina

Punaisen Ristin kansainvälinen komitea ICRC on voimakkaasti tuominnut ambulanssin käytön iskussa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vaatii toimia Taliban-liikettä vastaan. Trumpin mukaan kaikkien maiden pitäisi toimia päättäväisesti Talibania ja sitä tukevia ryhmittymiä vastaan. Yhdysvallat on jäädyttänyt osan sotilasavustaan Pakistanille, koska Yhdysvaltain mielestä Pakistan ei ole riittävän aktiivinen taistelussa terrorismia vastaan (siirryt toiseen palveluun).

Afganistanissa useita iskuja

Eilinen isku oli suurin sitten viime vuoden toukokuun, jolloin noin 150 ihmistä kuoli lähellä Saksan lähetystöä tehdyssä pommi-iskussa. Silloin räjähteet oli lastattu kuorma-autoon. Myös tästä iskusta syytettiin Haqqani-verkostoa, minkä ryhmä kuitenkin kiisti.

Afganistanissa on viime viikkoina tehty useita tuhoisia terrori-iskuja. Neljäkymmentä ihmistä kuoli runsas viikko sitten Kabulin hotelli Intercontinentaliin tehdyssä iskussa.

Vajaa viikko sitten Pelastakaa Lapset -järjestön tiloihin Jalalabadin kaupungissa tehtiin myös tuhoisa hyökkäys.

Uhrilukua muutettu ja lisätty tieto kahdesta ambulanssista kello 12.25.

Lähteet: AFP, Reuters, AP