1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ingvar Kamprad

Ikean perustaja Ingvar Kamprad on kuollut – Tuli tunnetuksi säästäväisenä ja vaatimattomana miehenä

Vaatimattomasta alusta Smålandissa kasvoi kansainvälinen huonekalujätti. Ingvar Kampradista tuli yksi maailman rikkaimmista miehistä.

Ingvar Kamprad vuonna 2002. Kuva: Claudio Bresciani / EPA

Ruotsalaisen huonekalujätin perustaja Ingvar Kamprad on kuollut 91-vuotiaana. Ikea on vahvistanut tiedon twittertilillään. Ikean mukaan Kamprad kuoli kodissaan Smålandissa.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Kamprad syntyi Smålandin Pjätterydissä vuonna 1926. 17-vuotiaana hän perusti ensimmäisen kauppansa, joka myi kyniä ja kelloja. Pian kaupassa myytiin myös huonekaluja.

Kamprad myi edullisia huonekaluja, samaan aikaan kun Ruotsi kaupungistui vauhdilla. Ikea kasvoi vuosien aikana kansainväliseksi suuryritykseksi, jolla on yli 350 tavarataloa noin 30 maassa.

Rikas ja säästäväinen mies

Kampradista tuli yksi maailman rikkaimmista miehistä. Amerikkalaisen mediayhtiö Bloombergin tämänpäiväisen listauksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan hän on maailman kahdeksanneksi rikkain, 58,7 miljardin dollarin (47 miljardin euron) omaisuudella.

Hän oli tunnettu nuukana miehenä, joka ei julkisuutta kaivannut. Vuonna 2006 hän esimerkiksi kertoi Aftonbladet-lehden haastattelussa (siirryt toiseen palveluun)ajavansa vuoden 1993 Volvoa ja bussilla liikkuessaan hyödyntävänsä eläkeläisalennusta.

1980-luvulla Ruotsin TV:lle (siirryt toiseen palveluun) antamassaan haastattelussa hän luonnehti itseään huonoksi organisaattoriksi ja kehnoksi johtajaksi.

– Luulen, että älykkyysosamääräni on keskimääräistä heikompi. Mutta Herramme on ollut minulle armollinen ja antanut minulle hyvän maalaisjärjen. Sitä olen onnistunut hyödyntämään aika usein, Kamprad sanoi SVT:n haastattelussa.

Toisaalta hän myös omisti luksustaloja (siirryt toiseen palveluun) Ranskassa sekä Sveitsissä ja hyödynsi aggressiivista verosuunnittelua. (siirryt toiseen palveluun)

Vuonna 1986 Kamprad jättäytyi muodollisesti Ikean johdosta. Hän osallistui kuitenkin aktiivisesti Ikean toimintaan neuvonantajana. Hän jatkoi hallituksen jäsenenä vuoteen 2013.

Vuonna 1994 kävi ilmi, että Kamprad oli nuoruudessaan 1940-luvulla osallistunut ruotsalaisen fasistijärjestön toimintaan. Kamprad luonnehti myöhemmin natsi- ja fasistikytköksiään (siirryt toiseen palveluun) elämänsä suurimmaksi fiaskoksi ja harhaksi.

Tänään Ruotsissa on keskitytty muistamaan ahkeraa ja vaatimatonta yrittäjää, joka ponnisti köyhistä oloista ja loi yhden Ruotsin kansainvälisesti tunnetuimmista tuotemerkeistä.

Ingvar Kamprad.
Ingvar Kamprad muuraamassa Kuopion IKEAn peruskiveä vuonna 2011.

**Lue lisää: **Sisustusjätin muotoilujohtajalla on pakkomielle hinnoitteluun – "Emme koskaan voisi tehdä kallista"

Ikea-musikaali ivaa ja ylistää huonekalujätin perustajaa – myös veronkierto ja natsiyhteydet esillä

Paljastuskirja: Ikean Kamprad menetti miljardeja perheriidassa

Ikean perustaja päättää 40 vuoden veropakolaisuuden ja palaa Ruotsiin