Facebook-ryhmä: Nousiaisissa yli 160 kärsii vatsataudista

Kuva: Touko Yrttimaa / Yle

Varsinaissuomalaisessa Nousiaisten kunnassa asuva Maritta Lehvonen kertoo, että lukuisissa perheissä, mukaan lukien hänen omassaan, suurin osa tai kaikki perheenjäsenet ovat tällä hetkellä vatsataudissa.

Kunnassa on vajaat 5 000 asukasta. Lehvonen itse sairastui torstain vastaisena yönä ja suurin osa hänen nelihenkisestä perheestään sen jälkeen.

– Viime viikolla huomasin, että vesijohtovesi oli harmaan sameaa kuin lonkeroa, vettä piti oikein juoksuttaa, Lehvonen kertoo STT:lle.

Yli kolme vuorokautta myöhemmin Lehvonen tuntee olonsa edelleen varsin heikoksi huolimatta siitä, ettei ole juonut hanavettä keittämättömänä perjantain jälkeen.

– Paikallisissa keskusteluryhmissä on paljon perheitä, joissa terveet aikuiset ovat sairastuneet ensin. Se herätti epäilyksiä, että kyse on nyt jostakin muustakin kuin tavallisesta vatsatautiepidemiasta, Lehvonen kertoo.

Sairastuneita yli 160

Paikkakunnalla riehuva vatsatautiepidemia näkyy myös vilkkaana keskusteluna sosiaalisessa mediassa. STT tiedusteli asiaa paikallisilta asukkailta Facebookin suljetussa keskusteluryhmässä sunnuntai-iltapäivänä.

STT:n saamien tietojen mukaan Nousiaisissa ja lähialueella on sairastunut yli 160 ihmistä vatsatautiin. Kyselyyn osallistuneet kertoivat perheenjäsentensä lukumäärän ja sen, kuinka moni heistä on sairaana.

Virallista tietoa sairastuneiden määrästä on vasta vähän. Nousiaisten terveyskeskukseen on ottanut yhteyttä noin 3–5 vatsatautioireista päivässä, kertoi Turun Sanomat lauantaina.

Lehvosen mielestä luku ei kerro totuutta sairastuneiden todellisesta määrästä.

– Facebookissa, jossa olen suurimman paikallisen ryhmän ylläpitäjä, kymmenet ihmiset kertovat sairastuneensa.

– Eihän se, kuinka moni päätyy soittamaan oireistaan terveyskeskukseen kerro siitä, kuinka moni ottaa yhteyttä työterveyshuoltoon, hoitaa itseään kotona tai hakeutuu hoitoon yksityisesti.

Vatsatautiin sairastuneet paikalliset listaavat keskusteluryhmissä oireiksi huonovointisuuden, oksentelun, ripulin ja kuumeen.

Vesinäytteestä löytyi E.coli -bakteereita

Kunnan saastuneesta juomavedestä annettiin yleinen vaaratiedote sunnuntaina, koska lauantaina otetusta vesinäytteestä tehtiin saastumiseen viittaava bakteerilöydös.

Nousiaisten kunnan ympäristöterveydenhuollon johtaja Kaisa Nivola kertoo, että vesinäytteessä esiintyi koliformisia bakteereita sekä E.colia.

Koliformiset bakteerit osoittavat yleistä likaantumista ja E.colit ulosteperäistä saastumista.

– Yhdessä näytteessä on ollut 11 kappaletta koliformisia bakteereita ja kaksi E.colia eli pitoisuus on pieni, mutta sen vuoksi suosittelemme ruoka- ja juomaveden keittämistä, Nivola sanoo.

Kunta epäilee, että putkistoon olisi päässyt jokivettä vesijohdon vuodon korjauksessa kuluneen viikon alussa. Veden klooraus Nousiaisissa aloitettiin lauantaiaamuna.

– Todennäköisesti vesi on puhdasta tällä hetkellä, mutta ilman uusia näytteitä sitä ei uskalla sanoa, Nivola lisää. Vedestä otetaan uudet näytteet maanantaina, ja niiden tulokset valmistuvat tiistaina.

Lehvonen puolestaan toivoo saavansa Nousiaisten kunnalta tarkempia tietoja, onko vatsatautiepidemian aiheuttanut nyt ainoastaan saastunut vesi vai myös virusperäinen epidemia.

– Toivoisin myös tietoa, leviääkö saastuneesta vedestä johtuva vatsatauti muihin kosketustartuntana ja miten tulevalla viikolla oppilaitosten ja vanhainkodin vedenjakelu hoidetaan.

_Päivitetty 28.1.2018 klo 17:50: STT päivitti sairastuneiden lukumäärän yli 160:ksi. Lisätty loppuun tiedot bakteerilöydöstä. _