Ulkomaista ensimmäisenä presidentti Niinistön valintaan reagoi Viron valtionjohto

Kansainvälinen media seurasi Suomen vaaleja. Niissä kirjoitettiin tulosten lisäksi yleisesti Suomen poliittisesta kentästä sekä Sauli Niinistöstä henkilönä, hänen harrastuksista aina Lennu-koiraan.

presidentinvaalit
Sauli Niinistö
Jari Kovalainen / Yle

Suomen presidentinvaalit voittaneelle Sauli Niinistölle tuli ensimmäiset kansainväliset onnittelut naapurimaasta, Viron valtiojohdolta. Viron presidentti Kersti Kaljulaid tviittasi onnittelut välittömästi tuloksen ratkettua.

Myös Viron pääministeri Jüri Ratas onnitteli Niinistöä tviitissään pian lopullisten vaalitulosten julkistamisen jälkeen.

Molemmat kirjoittivat viestinsä suomeksi.

Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström esitti myös lämpimät onnittelunsa Niinistölle. Hän painotti laajaa kansan tukea ja vahvaa luottamusta sekä odottavansa Suomen ja Ruotsin yhteistyön jatkuvan läheisenä.

Kansainvälinen media seurasi Suomen vaaleja

Kansainvälinen media kirjoitti Suomen presidentinvaaleista tuloksen lisäksi myös ehdokkaista. Uutistoimistot AP (siirryt toiseen palveluun), AFP (siirryt toiseen palveluun) ja Reuters (siirryt toiseen palveluun) kertoivat Suomen vaalituloksesta ja poliittisesta tilanteesta. Lisäksi kerrottiin Sauli Niinistöstä henkilönä. Esille nostettiin myös vaalien historiallisuus, suomalaiset valitsivat presidentin ensimmäisellä kierroksella suorassa kansanvaalissa.

Ruotsin televisio, SVT oli varannut Suomen presidentinvaaleille oman erikseen otsikoidun osastonsa verkkosivuillaan. Sivuilla kerrottiin tulos, mutta myös esiteltiin presidentti Niinistöä henkilönä (siirryt toiseen palveluun). Niinistön kerrottiin muun muassa rullaluistelevan (siirryt toiseen palveluun).

Saksalainen Deutsche Welle (siirryt toiseen palveluun) korosti presidentti Niinistön ylivoimaista voittoa ja vaalien historiallisuutta, kun hänet valittiin suoraan jo ensimmäisellä kierroksella jatkokaudelle. Saman suuntaisesti kirjoittaa myös ruotsalainen Aftonbladet (siirryt toiseen palveluun).

The New York Times -lehti (siirryt toiseen palveluun)kirjoitti pitkässä ennakkojutussaan enemmän presidenttiparin Lennu-koirasta presidentin sijaan. Jutussa muun muassa kerrotaan Lennun olevan kuuluisa niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Jutun lopussa viitattiin myös presidentti Tarja Halosen kolmeen kissaan, joista yksi oli Venäjän aiemman presidentin Dmitri Medvedevin lahja.

Lue myös:

Niinistö voitti, mutta kuka oli vaalien kakkonen ja kolmonen kotikunnassasi? Katso Voitto-robotin tulosraportit

Analyysi: Sauli Niinistö torjuu Suuren Johtajan kaavun

Halauksia ja voitonriemua: Katso tunnelmalliset kuvat presidentinvaali-illasta

Näin Niinistön valinta jatkokaudelle eteni – kokosimme vaali-illan käänteet yhteen

Katso kartalta Niinistön kannatus kunnittain: Luodossa hän keräsi äänistä 84 prosenttia, Tervolassa reilusti alle puolet

New York Times: Finland’s Scene-Stealing First Dog Is Missed During Dull Election (siirryt toiseen palveluun)