Jemenin verinen konflikti mutkistuu entisestään – Etelä-Jemenissä puhkesi rajuja yhteenottoja

Jemenin hallitus syyttää Etelä-Jemenin separatisteja vallankaappausyrityksestä. Adenin taistelut murentavat Jemenin presidentin asemaa.

Jemen
Panssariajoneuvo ajaa kadulla. Kadulla seisova mies heiluttaa kättään kuin tervehdykseksi.
Etelä-Jemenin separatistien joukot partioivat Adenin kaduilla.Str / EPA

Jemenin pitkällinen sisällissota on saamassa yhä sekasortoisempia piirteitä, kun huthi-kapinallisia vastaan taistelevan liittouman rivit rakoilevat.

Etelä-Jemenissä Adenin satamakaupungissa puhkesi sunnuntaina yhteenottoja Jemenin hallituksen joukkojen ja Etelä-Jemenin separatistien kesken.

Joukot ovat aiemmin taistelleet yhdessä Jemenin huthi-kapinallisia vastaan.

Ainakin 10 ihmistä on kuollut ja sata haavoittunut taisteluissa, jotka laantuivat, kun presidentti Abd-Rabbu Mansour Hadi määräsi hallituksen joukot perääntymään.

Uutistoimisto AFP:n lähteiden mukaan separatistit ottivat haltuunsa hallituksen päämajan Adenissa.

Kartta.
Yle Uutisgrafiikka

Hallitus syyttää vallankaappaushankkeesta

Jemenin hallitus syyttää separatisteja vallankaappausyrityksestä. Separatistit puolestaan syyttävät hallituksen joukkojen provosoineen yhteenoton avaamalla tulen mielenosoittajia vastaan.

Separatistit haluaisivat Etelä-Jemenille laajan itsehallinnon tai erottaa sen erilliseksi valtioksi, jollainen Etelä-Jemen oli ennen vuoden 1990 yhdistymistä.

Saudi-Arabian johtama liittouma on tukenut Jemenin sisällissodassa presidentti Hadia pohjoisen shiialaisia huthi-kapinallisia vastaan.

Adenissa olevat Saudi-Arabian ja Arabiemiraattien joukot seurasivat Jemenin hallituksen ja separatisten yhteenottoja sivusta, AFP kertoo.

Arabiemiraatit ovat tukeneet Etelä-Jemenin separatisteja ja emiraateilla on kireät suhteet presidentti Hadiin.

Levottomuudet kuvastavat rivien rakoilua liittouman sisällä ja murentavat presidentti Hadin asemaa. Hadi on edelleen maanpaossa Saudi-Arabiassa.

YK kutsuu Jemenin sisällissotaa maailman pahimmaksi humanitaariseksi kriisiksi. Jo alun perin köyhä Jemen kärsii vakavasta ruokapulasta, ja Saudi-Arabian taloussaarto on entisestään kurjistanut tilannetta.

Aiheesta aiemmin:

Miten suomalaisvaunu päätyi Jemenin veriseen sisällissotaan? Tuomioja: Päätökset eivät kestä tarkempaa tarkastelua 23.1.2108

Saudi-Arabiaa syytetään jälleen Jemenin tuskaisesta tilanteesta 19.1.2018

Patrian valmistama panssariajoneuvo Jemenin sodassa? – Ulkoministeriö norjalaislehden uutisesta: "Tietenkään se ei ole hyvä tieto" 12.1.2018

YK-raportti: Lähes kaikki lapset tarvitsevat humanitaarista apua Jemenissä 17.1.2018

"Täydellistä välinpitämättömyyttä" – YK:n maajohtajalta harvinaista kritiikkiä länsijoukkojen sotatoimista Jemenissä 28.12.2017

Lähteet: AFP, AP, Reuters