Tutkija Markku Jokisipilä: Näyttää, että presidentti on nyt se, johon kansa haluaa luottaa

Vaaliasiantuntija Sami Borgin mukaan Sauli Niinistön valtavaan suosioon on löydettävissä järkeviä syitä.

presidentinvaalit
Markku Jokisipilä
Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä.Yle

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtajan Markku Jokisipilän mukaan Sauli Niinistön ylivoimainen voitto presidentinvaaleissa kuvastaa historiallista muutosta Suomen politiikassa. Jokisipilä arvioi maanantaina Ylen aamu-tv:ssä, että presidentinvaalin tulos tarkoittaa sitä, että puoluepolitiikalla ei ole enää samanlaista merkitystä kuin ennen.

– Niinistö onnistui olemaan ehdokas monille sellaisille henkilöille, jotka äänestävät esimerkiksi eduskuntavaaleissa jotain muuta puoluetta kuin hänen taustaryhmäänsä kokoomusta. Nyt nämä ihmiset eivät tässä kohtaa pitäneet tätä puoluesidonnaisuutta lainkaan merkittävänä tekijänä, vaan halusivat nimen omaa äänestää Niinistöä henkilönä, Jokisipilä sanoi.

Jokisipilä pitää tilannetta mielenkiintoisena, koska presidentin valtaoikeuksia on karsittu viime vuosina, mutta samaan aikaan suurimmillakin puolueilla on nykyään hankaluuksia rikkoa 20 prosentin kannatusrajaa.

– Nyt näyttää siltä, että presidentin suhteen kuljetaan ihan toiseen suuntaan eli ylimmistä valtioelimistä nimen omaa presidentti on nyt se, johon kansa haluaa luottaa ja johon se kohdistaa katseensa.

Jokisipilän mukaan Niinistö sai kansalta erittäin vahvan mandaatin toiselle kaudelle. Presidentinvaaleissa annettiin kaikkiaan 2,9 miljoonaa ääntä, joista Niinistön äänien osuus oli 1,8 miljoonaa.

– Mielenkiintoista on se, että perustuslain mukaan presidentti johtaa ulkopolitiikkaa yhteistoiminnassa hallituksen kanssa. Nyt meillä on sitten hallitus, jolla on mielipidetiedustelujen mukaan jopa alle 40 prosentin parlamentaarinen selkänoja ja sitten presidentti, jolla on aivan historiallisen vahva mandaatti lähteä toiselle kaudelle.

Borg: Niinistöä pidetään presidentillisenä

Vaaliasiantuntija Sami Borgin mukaan Sauli Niinistön valtavaan suosioon on löydettävissä järkeviä syitä. Esimerkiksi se, että suora kaksivaiheinen kansanvaali suosii istuvaa presidenttiä, jos tämä vaan asettuu ehdolle.

Lisäksi kansa on ollut Borgin arvion mukaan tyytyväinen Niinistöön. Hänen toimintansa presidenttinä on miellyttänyt, kansa on ollut tyytyväinen harjoitettuun politiikkaan ja Niinistö on henkilönä ja poliitikkona hyvin suosittu ja luotettava. Häntä myös pidetään asiantuntijana.

Borgin arvion mukaan äänestäjät ovat hakeneet turvallista ratkaisua.

– Luulen, että häntä pidetään jollakin tapaa presidentillisenä, sellaisena mitä monet haluavat presidentiltä henkilönä, Borg arvioi presidentin suosion taustoja Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Katso Markku Jokisipilän haastattelu tästä

Katso Sami Borgin haastattelu tästä

Lue myös:

Sauli Niinistö jatkaa Suomen presidenttinä – kaikki äänet on laskettu