1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Turvallisuusuhka

Sotilaat ovat julkaisseet arkaluonteista tietoa lenkkeilemällä – Urheilusovelluksen kartta voi paljastaa Yhdysvaltain tukikohtia

Strava-sovelluksen tallentamista ja julkaisemista reiteistä voi päätellä kansainvälisten joukkojen olinpaikkoja ja kulkureittejä. Turvallisuusuhan havaitsi australialainen opiskelija.

Stravan käyttäjien liikkumista kuvaava kartta yhtiön verkkosivuilla. Kuva: Kuvakaappaus / strava.com

Kuntoilun seurantasovellus Strava on julkaissut verkossa interaktiivisen kartan (siirryt toiseen palveluun), josta näkee, missä kaikkialla sovelluksen käyttäjät ovat liikkuneet.

Kartta hohtaa lähes kauttaaltaan kirkkaana alueilla, joissa on paljon sovelluksen käyttäjiä – mutta monissa kriisimaissa kartalle piirtyy vain joitakin viivoja ja täpliä.

Niistä voi päätellä esimerkiksi Yhdysvaltain tukikohtien sijainteja ja sotilaiden yleisiä lenkkeilyreittejä, kirjoittavat muun muassa The Washington Post (siirryt toiseen palveluun) ja Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

Strava julkaisi karttansa uusimman version jo marraskuussa 2017. Se herätti huomiota vasta viikonloppuna, kun australialainen opiskelija Nathan Ruser havaitsi, että kartalta on helppo löytää Yhdysvaltain tukikohtia.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Yhdysvaltain Lähi-idän joukkojen tiedottajana toimiva eversti John Thomas sanoi The Washington Postille, että Yhdysvaltain asevoimat selvittää asiaa.

Monen tukikohdan sijainti ei ole salainen, mutta asiantuntijat pitävät silti turvallisuuden kannalta huolestuttavana, että kartalta voi päätellä esimerkiksi reittejä, joita pitkin kuljetaan säännönmukaisesti.

Kartta ei ole reaaliaikainen, vaan se näyttää Stravan käyttäjien liikkeet syyskuuhun 2017 saakka. Yhtiön mukaan sovelluksella on 27 miljoonaa käyttäjää.

Strava on kehottanut käyttäjiään tarkastamaan yksityisyysasetuksensa. Kartalla näkyvät nimittäin vain ne reitit, joilla käyttäjät ovat lenkkeilleet sovelluksen ollessa julkisessa tilassa.

Juttua muokattu kello 9.17: Marraskuussa 2017 julkaistiin Stravan maailmanlaajuisen kartan päivitetty versio. Kartan ensiversio oli julkaistu jo 2014.