Ovimiehen syrjintätuomio kaatui hovioikeudessa vanhentuneena

Käräjäoikeuden mukaan yökerhon ovimies syyllistyi syrjintään, kun hän ei päästänyt eri kansallisuuksia olevia ihmisiä sisään yökerhoon heidän etnisen taustansa vuoksi. Hovioikeus kumosi toisen tuomion vanhentuneena ja alensi samalla vastaajalle annettujen päiväsakkojen määrää.

Kotimaa
Yökerhon edusta.
Onko värillä väliä kun pyrkii yökerhoon?Silminnäkijä / Yle

Hovioikeus on muuttanut käräjäoikeuden antamia syrjintätuomioita ja poistanut osan ovimiehelle määrätyistä korvauksista kahdessa erillisessä syrjintäjutussa.

Ensimmäisessä tapauksessa käräjäoikeus oli tuominnut yökerhon ovimiehen syrjinnästä sakkoihin ja korvauksiin. Ovimiehen epäiltiin estäneen yhden Somalian kansalaisen, yhden Venäjän kansalaisen ja yhden somalitaustaiset miehen pääsyn ravintolaan muun muassa etnisin perustein.

Syyte kumottiin sen vanhenemisen takia. Hovioikeuden mukaan syrjintärikos vanhenee kahdessa vuodessa. Tässä tapauksessa syyte oli annettu tiedoksi vastaajalle yli kuukausi vanhenemisajan jälkeen.

Toisessa tapauksessa ovimiehen epäiltiin estäneen romanialaismiehen pääsyn ravintolaan samoin etnisin perustein. Tämän jutun tuomiota ei muutettu, joten ovimies joutuu maksamaan 15 päiväsakkoa, yhteensä 90 euroa ja korvauksia 800 euroa.

Alun perin käräjäoikeus määräsi ovimiehelle syrjinnästä molemmista jutuista yhteensä 50 päiväsakkoa ja maksamaan korvauksia kolmelle kantajalle yhteensä 1 600 euroa korkoineen. Lisäksi vastaajan piti maksaa kantajien oikeudenkäyntikulut.

Jutut perustuvat Ylen Silminnäkijä-ohjelmaan. Vuoden 2013 ohjelmassa selvitettiin piilokameran avulla, miten suomalaiset suhtautuvat ulkomaalaistaustaisiin arkipäivän tilanteissa. Testiryhmässä oli pitkään Suomessa asuneita ja kieltä hyvin osaavia henkilöitä.