Poolin Suomen kakkonen Tuija Soininen kohti 10-pallon PM-kisoja: "Lähdetään nöyränä, mutta voitonhaluisena liikenteeseen"

Hämeenlinnan Biljardiseuran Tuija Soininen on valittu myös poolin EM-kilpailuihin Hollantiin.

Poolbiljardi
Nainen valmistautuu lyömään biljardin valkoista lyöntipalloa
Tuija Soininen pääsee tänä vuonna kansainvälisille pelipöydille.Tiina Kokko / Yle

HämeenlinnaMusta biljardikeppilaukku heilahtaa olalta. Hämeenlinnalainen Tuija Soininen ottaa laukusta biljardikeppinsä puolikkaat ja ruuvaa ne yhteen.

Keppi on huollettu, sillä helmikuun ensimmäisenä viikonloppuna se matkaa ensimmäistä kertaa kansainvälisiin kilpailuihin, niin kuin omistajansakin. Edessä on pool-biljardin Pohjoismaiden mestaruuskisat Oslossa, lajina 10-pallo.

Jos Soininen pääsee pian testaamaan pohjoismaisen pool-tason, niin kesällä panokset kovenevat. Edessä on poolin EM-kisat.

Suomen Biljardiliitto on tammikuun lopussa tehnyt ensimmäiset valinnat maajoukkueeseen (siirryt toiseen palveluun), ja listalla komeilee myös Tuija Soinisen nimi.

Mutta ensin on matkustettava Norjaan 10-pallon PM-kisoihin.

– Kiva on sinne lähteä katsomaan, mikä se taso on. Tiedän kyllä sen, että Pohjoismaiden naiset ovat myös EM-tasolla kovia. Tuskin lähdetään hakemaan kultaa, mutta ainakin kokemusta. Lähdetään nöyränä, mutta voitonhaluisena liikenteeseen.

Myös Hattulasta edustus PM-kisoihin

Hämeenlinnan Biljardiseuraa edustava Tuija Soininen on tällä hetkellä naisten pool-rankingissa toisena vain muutaman pisteen päässä ykköspaikkaa pitävästä Riikka Saarasesta. Hänetkin on jo nimetty heinäkuun EM-kisoihin Hollannin Veldhoveniin.

Mies valmistautuu lyömään biljardin valkoista lyöntipalloa
Mika Riikonen matkaa myös biljardin PM-kisoihin.Tiina Kokko / Yle

PM-kisoihin Hämeenlinnan Biljardiseurasta matkaa toinenkin pelaaja, Mika Riikonen Hattulasta. Riikonen innostui biljardista jo nuorena poikana Hauhon nuokkarilla. Innostus ja taidot kasvoivat niin paljon, että mies kiersi jossain vaiheessa myös kauden verran Eurooppa Tourin -kisoja.

Sittemmin biljardi jäi taka-alalle, mutta nyt mies on innostunut taas lajista. Biljardia hän kuitenkin pelaa perheen ja yrittäjyyden ehdoilla.

– Oikein hyvällä fiiliksellä lähdetään Osloon pelaamaan 10-palloa, sanoo Riikonen.

Strateginen ajattelu ja yhteisöllisyys

Mika Riikonen jäi biljardiin koukkuun jo nuorena, ja niin kävi Tuija Soinisellekin. Aluksi hän kävi pelaamassa isomman porukan kanssa, kunnes joukko alkoi harveta.

– Siihen jäi oikeastaan minä ja yksi toinen tyttö pelailemaan. Lopulta hänkin lopetti. 18-vuotiaana päädyin bilissalille töihin, ja siitähän se tavallaan lähti.

Soininen hankki omat kepit, tapasi tasokkaita pelaajia ja pääsi myös pelaamaan heidän kanssaan. Lajiksi valikoitui pool.

Kaikki tuntevat toisensa, ja mun mielestä tietyntyyppistä kunnioitustakin on kaikkien kohdalla ja kaikkia kohtaan.

Tuija Soininen

– Tykkään siitä sen takia, kun siinä on niin monta pelimuotoa.

Poolissa pelataan 8-, 9- ja 10-palloa sekä 14-1 eli straight poolia.

Biljardissa Soinista kiehtoo peliin liittyvä strateginen ajattelu ja ymmärrys siitä, miten pallo liikkuu. Ratkaisevaa on myös yhteisöllisyys, jota löytyy ainakin Hämeenlinnan seudulta.

– Kaikki tuntevat toisensa, ja mun mielestä tietyntyyppistä kunnioitustakin on kaikkien kohdalla ja kaikkia kohtaan, sanoo Tuija Soininen, joka tänä vuonna pääsee testaamaan taitonsa myös kansainvälisissä kisoissa.