Seinen tulviminen saavutti huippunsa Pariisissa – Louvren alimmat näyttelytilat yhä suljettuna

Joen pinta nousi varhain maanantaina 5,84 metrin korkeuteen. Tilanteen normalisoitumisen odotetaan kestävän viikkoja.

tulvat
Seine-joen tulva eiliseltä pävältä.
Pariisilainen kahvila Les Nautes jäi Seinejoen tulvan jalkoihin 28. tammikuuta.Geoffroy Van Der Hasselt / AFP

Seinejoki on saavuttanut tulvahuippunsa Pariisissa varhain maanantaina, kertoo uutistoimisto AFP. Veden pinta nousi 5,84 metriin eli yli neljä metriä tavallista korkeammalle.

Tulvatilannetta seuraavan Vigicrues-sivuston mukaan joen pinta pysyisi korkealla maanantaipäivän ja alkaisi laskea tiistaina.

Vedenpinnan laskeminen tavalliselle tasolleen kestänee viikkoja, sillä monin paikoin Pohjois-Ranskassa maa on jo hyvin märkää, ympäristöpalvelujen aluejohtaja Jerome Goellner arvioi AFP:lle.

Poliisin mukaan suur-Pariisin alueella noin 1 500 ihmistä on evakuoitu kodeistaan ja suunnilleen saman verran koteja on vailla sähköä.

Ranskan kansallisen sääpalvelun Météo Francen mukaan joulu- ja tammikuu ovat olleet Ranskassa mittaushistorian kolmanneksi sateisimmat. Kirjanpito alkaa vuodesta 1900.

Joitakin Seinen vierellä kulkevia moottoriteitä on jouduttu sulkemaan, ja RER C -linjan lähijunat eivät pysähdy tietyillä pysäkeillä.

Myös kuulun Louvre-museon islamilaisen taiteen siiven alempi taso pysyy tulvan takia suljettuna ainakin vielä maanantain.

Viimeksi Pariisissa kärsittiin pahista tulvista vuonna 2016, jolloin Seinen pinta nousi 6,1 metrin korkeuteen. Joessa on tavallisesti 1–2 metrin korkeudelta vettä mittauspisteessä Austerlitzin sillan kohdalla.

Seine-joki tulvii.
Etienne Laurent / EPA

Lisää aiheesta:

Seine tulvii kolmatta viikkoa – kodittomiksi jääneet rotat etsivät suojaa Pariisissa

Pariisissa vesi nousee - tulvahuippua odotetaan viikonloppuna - video

Lähteet: AFP