Kilpailuviranomainen selvittää Kotkan kaupungin työterveysyhtiön kauppaa

Kilpailu- ja kuluttajavirasto on jättänyt Kotkan kaupungille selvityspyynnön koskien Kymijoen Työterveys Oy:n osakekauppoja.

Kilpailuviranomaiset
Stetoskooppi pöydällä.
Eeva Kuivas / Yle

Kilpailu- ja kuluttajavirasto selvittää Kotkan päätöstä myydä kaupungin omistama työterveysyhtiö Kymijoen työterveys.

Kilpailuviranomainen on jättänyt kaupungille selvityspyynnön yhtiön osakkeiden myynnistä terveysyhtiö Pihlajalinnalle. Kilpailu- ja kuluttajavirasto tarttui asiaan oma-aloitteisesti.

— Asia havaittiin viraston omassa mediaseurannassa, erikoistutkija Anni Vanonen sanoo.

Kilpailuviranomainen haluaa muun muassa tietää, millä perusteella sopimuskumppani on valittu, ja onko myynnin yhteydessä sovittu kaupungin työterveyspalveluiden hankinnasta.

— Olemme halunneet selvittää, sisältääkö sopimus myynnin lisäksi palveluiden hankintaa. Mikäli sisältää, haluamme selvittää kuuluuko se mahdollisesti hankintalainsäädännön piiriin, Vanonen sanoo.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston tehtävä on valvoa julkisia hankintoja koskevan lainsäädännön noudattamista. Tarkoitus on varmistaa yleisen edun sekä veronmaksajien ja julkisten varojen käytön tehokkuuden kannalta keskeisten periaatteiden, kuten hankintamenettelyn avoimuuden ja syrjimättömyyden toteutuminen.

Kaksi viikkoa vastausaikaa

Kotkan kaupungin on 8. helmikuuta mennessä selvitettävä, millainen osakkeiden myyntiä koskeva menettely on ollut. Maanantaina alkuiltapäivään mennessä vastaus ei Kilpailu- ja kuluttajaviraston mukaan ollut vielä saapunut.

Kotkan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Marika Kirjavainen (kok.) kertoo, että kaupunki on kuitenkin selvittänyt asiaa ja tullut siihen tulokseen, ettei Kilpailu- ja kuluttajavirastolle tehtävä selvitys vaikuta kaupunginvaltuuston kokoukseen. Kotkan kaupunginvaltuuston on määrä päättää työterveysyhtiön kaupan hyväksymisestä tänään maanantaina.

Kotkan kaupungin lakimies Elina Amnell-Holzhäuser kertoo Kymen Sanomille (siirryt toiseen palveluun), että kauppakirjassa ei ole mitään ehtoa, jolla sovittaisiin hankintojen tekemisestä. Hänen mukaansa asiassa on menetelty täysin hankintalain mukaisesti ja selvityspyyntö on siten aiheeton.

Kotkan kaupunginhallitus hyväksyi kaupat kaksi viikkoa sitten.

Tieto kaupungille saapuneesta selvityspyynnöstä on toimitettu perjantaina Kotkan valtuutetuille.