Sydäntä halaava karhu voitti vaalit Porissa: "Varsinkin tytöt ihastuivat suloiseen ehdokkaaseen"

Porilaislapset antoivat presidentinvaalien yhteydessä järjestetyssä leikkimielisessä äänestyksessä reilusti yli 1 300 ääntä. Voiton vei sydäntä halaava karhu 303 äänellä.

äänestäminen
Porin lasten vaalien ehdokasjuliste.
Mari Kahila / Yle

Lasten vaalien äänisaalis on pakattuna 31 pakettilaatikkoon. Porin kaupungin viestintäsuunnittelija Marika Virtanen repäisee ensimmäisen laatikon teipin auki ja kaataa äänestysliput pöydälle. Karhu toisensa jälkeen saa ääniä.

Virtasen oma voittajaveikkaus, sydäntä sylissään pitelevä karhu, saa useita ääniä.

– Tältä vaalialueelta näyttää nousevan voittoon karhu numero 7, eli emokarhu lukemassa pennuilleen kirjaa. Uskon, että lapsilla äänestysvalintaan ovat vaikuttaneet vahvasti värit. Jokainen kuva on erivärinen ja lapsi bongaa varmasti kuvan, jossa on oma lempiväri.

Muutamia lappuja päätyy hylättyjen äänten pinoon. Yhdessä on hentoja viivoja, toisessa myrskyä muistuttava suherrus.

– Lasten piirtäminä kaikista numeroista ei pysty tulkitsemaan mitä karhua onkaan äänestetty. Suurin osa numeroista on onneksi piirretty tarkkaan.

Lapset äänestivät innolla

Lasten vaali sai ideansa sosiaalisen median päivityksestä. Viestintäpäällikkö Salla Rajala bongasi porilaisen äidin somepäivityksen, jossa äiti kertoi lapsensa harmituksesta äänestyspaikalla. Lapsi olisi halunnut hänkin pudottaa vaaliuurnaan äänestyslipun.

– Lapset saavat omilla vaaleilla äänensä kuuluville ja tämä on loistavaa demokratiakasvatusta samalla.

Viestintäsuunnittelija Marika Virtanen käytti myös omat lapsensa äänestämässä. Täpinä oli käsinkosketeltavaa.

– He rakastavat näitä Porin karhuja muutenkin yli kaiken. He saivat myös maistaa oikeaa vaalifiilistä, kun pääsivät jopa leimaamaan omat äänestyslippunsa.

Voittajakarhu muistuttaa päättäjiä lapsista

Aktiiviset ja sympaattiset karhut ovat keskeinen osa Porin kaupungin uudistettua markkinointiviestintää. Porin brändi on luotu yhdessä kaupunkilaisten kanssa. Viestintäpäällikkö Salla Rajala odottaa innolla tietoa siitä, mikä karhuista nousee ääntenlaskennassa lasten suosikiksi.

– Syvempi merkitys äänestyksellä on se, että haluamme muistuttaa Porin olevan aidosti lasten ja nuorten kaupunki. Päätöksenteossa täytyy ottaa huomioon lasten ja nuorten ääni, Rajala toteaa.

Voittajakarhusta teetetään värityskuva, jonka lapset saavat ladata Porin kaupungin nettisivuilta. Viime kuntavaalien aikaan järjestetyn ensimmäisen lasten vaalin voittajan Angry Birdsin kuva luovutettiin valtuuston puheenjohtajalle. Voittajakarhun kuvakin aiotaan kehystää, mutta kenelle taulu luovutetaan, on vielä salaisuus.

– Lähiviikkoina se tapahtuu ja lupaan, että merkittävästä jutusta on kyse, Rajala kertoo.

Sydän sulatti sydämet

Lasten vaalin voittaja ratkesi maanantai-iltapäivänä. Sydäntä halaava karhu sai 303 ääntä. Toiselle sijalle tullut surffaava karhu oli 217 lapsen mieleen.

Kaikkiaan ääniä annettiin 1353. Niistä 55 jouduttiin hylkäämään. Viestintäsuunnittelija Marika Virtanen on erittäin tyytyväinen lasten äänestysinnokkuuteen. Voittaja ei yllättänyt.

– Omakin lapsi antoi sydänkarhulle äänensä. Kuulimme äänestyspaikoilta, että varsinkin tytöt ihastuivat suloiseen ehdokkaaseen, Virtanen kertoo.