80 lumiukkoa valtasi kaupungin puiston – Suomen Ladun juhlavuoden tapahtuma Torniossa

Suomen Latu haastaa rakentamaan lumiukon 80-vuotiaan Suomen Ladun juhlavuoden kunniaksi.

Suomen latu ry
Lumiukkoja Torniossa.
Yrjö Rosenqvist

TornioTornion keskustan Ainonpuistossa oli sunnuntaina talviriemua parhaimmillaan. Tornion latu ja polku ry järjestivät Suomen Ladun 80-vuotisjuhlien kunniaksi lumiukkojen rakentamistapahtuman. Torniossa oli sunnuntaina noin 100 ihmistä rakentamispuuhissa. Tornion latu ja polku ry:n puheenjohtaja Yrjö Rosenqvist iloitsee tapahtuman yhteishengestä.

– Paljon oli mummoja ja pappoja lastenlastensa kanssa ja lapsiperheitä. Aluksi aikuiset vähän epäröivät, mutta innostuivat sitten mukaan rakentamaan, Rosenqvist sanoo.

Ainonpuistoon rakennettiin 80 lumiukkoa, jokainen yhtä juhlavuotta kohden. Ukot puettiin myös juhla-asuihin huiveihin, hattuihin, jääkiekkokypäröihin ja silmälaseihin.

Lumiukko.
Jari Vesa / Yle

Suomen Latu juhlii koko sydäntalven ajan rakentamalla lumiukkoja erilaisissa tapahtumissa. Sunnuntaina #ulkonakuinlumiukko -kampanjalla oli startit kahdeksalla paikkakunnalla: Espoossa, Heinolassa, Säkylässä, Hämeenlinnassa, Kauhajoella, Kuopiossa, Kalajoella ja Torniossa.

Lumiukkojen rakentaminen onnistuu myös pakkasella. Avuksi tarvitaan esimerkiksi tukeva pahvilaatikko tai ämpäri, jotka toimivat muotteina. Lumi poljetaan tiiviiksi ja annetaan hetken aikaa tiivistyä. Suomen Ladun vinkit pakkaslumiukon rakentamiseen voit katsoa täältä. (siirryt toiseen palveluun)

Esimerkiksi Kalajoella valmistauduttiin lumiukkojen päivään rakentamalla muotilla ukkojen aihioita jo ennakkoon.

Suomen Latu haluaa lumiukkotapahtumilla (siirryt toiseen palveluun) nostaa esille myös toisen haasteen, joka on lumen puute. Suomessa talvet lyhenevät erityisesti Etelä-Suomessa.

Kampanja jatkuu 11. maaliskuuta asti ja lumiukkoja voi ilmestyä lisää. Suomen Latu haastaa (siirryt toiseen palveluun) kaikki talviriehaan mukaan rakentamalla oma lumiukko ja laittamalla siitä kuvan Suomen Ladun sivuille tai instagramiin tunnisteella #ulkonakuinlumiukko ja #suomenlatu.