"Kaverin naama meni mustaksi ja olin varma, että se on saatana" – juoppohulluus voi jopa tappaa

Rankka juomaputki voi lyödä päälle kammottavat hallusinaatiot. Lääkärin mukaan delirium tremensin eli juoppohulluuden voi saada jopa jatkuvalla, runsaalla tissuttelulla. Tyypillinen hoidettava on nelikymppinen mies.

delirium
Kuvassa mies varjonyrkkeilee itsensä kanssa.
Raila Paavola / Yle

Kokkolalaisella Tom Stenmanilla meni lujaa. Kaverin kanssa oli ryypätty päiväkausia. Kapakkaan kömmittiin heti, kun ovet avautuivat ja kurkusta kulautettiin väkeviä ja kaljaa.

– Kyllä me ainakin viikko oltiin ryypätty, Stenman muistelee.

Kolmikymppinen Stenman oli tietämättään kehittämässä itselleen hyvää kyytiä delirium tremensiä eli kansan suussa juoppohulluutta. Vaikea alkoholin aiheuttama vieroitusoireyhtymä saa aivosolut ja hermoston sekaisin. Se vaatii syntyäkseen pitkäaikaisen ja usein myös runsaan alkoholin käytön.

A-klinikkasäätiön Länsi- ja Sisä-Suomen palvelualueiden ylilääkäri Markus Partasen mukaan sen voi joskus saada myös miedompien juomien tissuttelusta, jos juominen on jatkuvaa ja määrät suurenevat koko ajan.

Delirium voi kehittyä jo juomisen aikana, jos annosmäärä vähenee. Yleisimmin se kuitenkin iskee 1–3 päivää juomisen loppumisen jälkeen.

Esimerkiksi 2000-luvun alussa Suomessa tilastoitiin vuosittain (siirryt toiseen palveluun) 1500– 2000 sairaalajaksoa ja kymmenkunta kuolemantapausta, joissa ensisijaisena diagnoosina oli alkoholidelirium. Tyypillinen deliriumin vuoksi hoidettava on nelikymppinen mies.

”Olin kauhuissani”

Juoppohulluus iski Tom Stenmaniin ryyppyputken lopussa. Mies oli juomassa kaverin kanssa kämpillään lähes valmista kotiviiniä, kun ystävä alkoi muuttua Stenmanin silmissä aivan oudoksi.

– En ikinä unohda sitä näkyä. Kaverin naama meni ihan mustaksi ja puhe muuttui römeäksi. Naaman ympärille ilmestyi pyörimään keltaisia ja punaisia spiraaleja, Stenman kertoo.

Mieheen iski järjetön pelko.

– Muistan, että olin kauhuissani ja aivan varma, että siinä istuu piru tai itse saatana, josta piti äkkiä päästä eroon!

Pelokkuus ja ahdistuneisuus kuuluvat delirium-tilaan. Tajunnan taso hämärtyy. Ihminen muuttuu sekavaksi ja menettää ajan- ja paikantajunsa.

Kuulo- ja näköharhat ovat ahdistavia, koska ihminen kokee ne täysin todellisina. Kroppa reagoi yhdessä mielen kanssa. Iholla voi olla tuntoharhoja, sydän tykyttää, hiki puskee pintaan.

”Kaveri on tappaja, se pitää saada täältä nopeasti pois”

Tom Stenman muistaa ajatelleensa, että nyt häneltä lähtee henki.

– Ex-vaimon mukaan olin soperrellut, että kaveri on tappaja ja se on saatava täältä nopeasti pois. Rupesin tappelemaan. Leipäveitsikin oli jossakin vaiheessa kädessä, mutta onneksi en tehnyt sillä mitään, Stenman sanoo.

Juoppohulluuskohtauksen kourissa olevan kokemukset ovat poikkeuksetta kauhua herättäviä.

– Peloissaan oleva ihminen voi yrittää vahingoittaa toisia tai itseään. Hän voi toimia esimerkiksi kuulemiensa ääniharhojen mukaan. Potilas pitäisi saada mahdollisimman pian juomisputken loputtua hoitoon. Ehdottomasti viimeistään silloin, kun alkaa tulla harhaisuutta, painottaa ylilääkäri Markus Partanen.

Tom Stenman oli sammunut tappelun jälkeen. Hän muistaa, että seuraavana aamuna kauhu tuntui edelleen väkevänä mielessä.

– Olin todella peloissani, kun heräsin. Jotenkin tajusin, että olin ehkä nähnyt harhoja, mutta ajattelin koko ajan, että kaveri on saatava täältä äkkiä pois, ettei vaan mitään pääse tapahtumaan.

Delirium voi olla hengenvarallinen

Juoppohulluuteen voi kuolla. Potilas tarvitsee sairaalahoitoa, lääkkeitä ja tarkkailua.

– Yliaktiivinen hermosto ja aivot on saatava rauhoitettua. Ihmisen pitää päästä nukkumaan. Hoidon kivijalkana ovat rauhoittavat lääkkeet ja perushoito nesteytyksineen. Usein tarvitaan B1-vitamiinia, koska hermosto tarvitsee sitä sokeriaineenvaihduntaansa varten, kertoo ylilääkäri Markus Partanen A-klinikkasäätiöstä.

Hänen mukaansa ilman hoitoa delium tremensiin menehtyy noin 15–20 prosenttia kohtauksen saaneista.

– Aina hoidollakaan ei pystytä estämään kaikkia kuolemia. Yksittäistä kuolemaan johtavaa syytä on hankala sanoa. Voi tulla esimerkiksi tappava rytmihäiriö. Vaikea vieroitusoireisto, esimerkiksi kouristuskohtaukset, yhdistettynä huonoon ravitsemustilaan ja mahdollisiin infektioihin tekevät yhdessä menehtymisriskin.

Viinapuollo menossa kädestä toiseen
AOP

Pahimmat oireet kestävät keskimäärin pari, kolme vuorokautta. Lievempiä oireita voi olla huomattavasti pidempään.

– Viikonkin verran voi olla harhaisuutta. Vaikka lääkehoito auttaisi muuten elimistöä, aivojen toipuminen rankasta juomisesta kestää jopa puoli vuotta. On myös hyvin tavallista, että ahdistuneisuus, levottomuus ja alakulo jatkuvat vähintään neljä viikkoa rankan alkoholinkäytön jälkeen, kertoo A-klinikkasäätiön Länsi- ja Sisä-Suomen palvelualueiden ylilääkäri Markus Partanen.

Joskus kauhua herättävä juoppohulluus on pohjakosketus, joka saa ihmisen lopettamaan rankat ryyppyputket.

– Säikähdin sen verran kokemaani, että laitoin juomisessa jarrut päälle. Mutta kun olo parani, sitä oli taas voimiensa tunnossa ja ajatteli, että voisihan sitä vähän ottaa, sanoo Tom Stenman, joka nykyisin on kiertänyt korkin kiinni.