Keskussairaalan hoitajat närkästyivät: kirurgeille 10 prosentin palkankorotus, kun muu henkilökunta on säästökuurilla

Pohjois-Karjalan keskussairaalan kirurgien palkankorotus yllätti muut henkilöstöryhmät säästökuurin keskellä.

erikoissairaanhoito
Stetoskooppi  ja rahaa.
Kirurgien palkankorotus tarkoittaa vuosittain 175 000 euron lisälaskua.Ismo Pekkarinen / AOP

Pohjois-Karjalan keskussairaalan hoitohenkilöstön mieliä Joensuussa kuohuttaa yllättäen ilmi tullut palkankorotus: kymmenen prosentin tehtäväkohtaisen palkan korotus 18 kirurgille ja seitsemän prosentin korotus yhdelle kirurgille vuodeksi 2018.

Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän Siun soten eräs työntekijä huomasi palkkapäätöksen, jonka oli hyväksynyt operatiivisen klinikkaryhmän päällikkö 12. tammikuuta. Sen paremmin Siun soten pääluottamusmies kuin 7 000 työntekijän kuntayhtymän toimitusjohtajakaan eivät olleet tietoisia asiasta.

Kirurgien palkkojen korotuksen perusteluiksi mainitaan "sitoutuminen tavanomaista korkeampaan tuottavuuteen, jonka tavoitteena on jonoton sairaala vuoden 2018 lopussa".

Eivät lääkärit yksin tee tulosta.

Jouni Sallinen

Muu henkilöstö ei hyväksy perustetta. Myös terveysalan ammattijärjestö Tehy on esittänyt syvän paheksuntansa menettelystä

– Kyllähän tosiasia on, että eivät lääkärit yksin tee tulosta, kyllä siinä tarvitaan myös hoitohenkilöstöä. Leikkaustoiminnassa esimerkiksi laitoshuoltajat ovat hyvin tärkeässä roolissa: jos salia ei siivota, leikkauksia ei tule yhtään enempää, Siun soten pääluottamusmies Jouni Sallinen huomauttaa.

Sallisen mielestä korotuksen olisi pitänyt koskea kaikkia, jotka osallistuvat leikkausjonojen purkuun. Keskussairaalan kirurgian klinikalla on hoitohenkilöstöä lähemmäs 350.

"Eri ammattiryhmiä kohdellaan eri tavoin"

Pääluottamusmiehen mielestä kirurgien palkankorotuksessa ei voi puhua henkilöstöryhmien tasavertaisesta kohtelusta.

– Tämä kuvastaa sitä, että yhdelle ammattiryhmälle, lääkäreille, maksetaan ja muu henkilöstö tekee sitten vähemmällä. Ja sieltä kautta otetaan sitten säästöjä, että saadaan peitettyä näitä yhden ammattiryhmän palkkakustannuksia, Jouni Sallinen tykittää.

Työntekijäpuolta ihmetyttää, mihin vanhaan sopimukseen korotus voi perustua, sillä kaikki entisen sairaanhoitokuntayhtymän paikalliset sopimukset irtisanottiin jo vuoden 2016 lopussa. Siun sote -kuntayhtymä aloitti toimintansa vuoden 2017 alussa.

Työnantajan selitys asiaan on erilainen.

Tämä on mennyt samalla tavalla jo yli kymmenen vuotta.

Ilkka Pirskanen

– Kysymys ei ole paikallisesta sopimuksesta. Kysymyksessä on vakiintunut osa tietyn klinikkaryhmän lääkäreiden, kirurgien, palkkausjärjestelmää ja tämä on mennyt samalla tavalla jo yli kymmenen vuotta, Siun soten toimitusjohtaja Ilkka Pirskanen selittää.

Käytännössä kuntayhtymässä on vuosittain tehty uusi määräaikainen päätös, että kirurgeille maksetaan edelleen kymmenen prosentin palkankorotus.

– Näin on joka vuosi tehty, Pirskanen myöntää.

Toimitusjohtajan mukaan työnantaja ei pysty yksipuolisesti vakiintuneita palkkausratkaisuja purkamaan.

– Siun sote on sitoutunut noudattamaan palkkausjärjestelmiä, joita kunnat ja sairaanhoitopiiri ovat aikanaan tehneet, siihen saakka, kunnes uudet palkkausjärjestelmät ovat olemassa. Niitä päätöksiä tässä on kunnioitettu, Pirskanen sanoo.

Pirskasen mukaan Pohjois-Karjalassa on mahdollista luopua nykyisestä käytännöstä vasta, kun uusi valtakunnallinen lääkärien palkkausjärjestelmä aikanaan astuu voimaan.

Päivystys-kyltti.
Pohjois-Karjalan keskussairaalan muu hoitohenkilökunta on ollut ihmeissään kirurgien palkankorotuksesta.Ismo Pekkarinen / AOP

Kyse ei pelkästään leikkausjonoista

Luottamusmies Jouni Sallinen ihmettelee sitäkin, miksi ilmoitetusta tavoitteesta – jonottomasta sairaalasta – maksetaan jo ennakkoon.

– Entäs jos jonoja on vuoden lopussa, mitä sitten tapahtuu? Ei ilmeisesti mitään, pääluottamusmies Sallinen arvelee eikä usko, että lääkärit joutuisivat maksamaan mitään takaisin.

Kuntayhtymän toimitusjohtajan Ilkka Pirskanen ei tiedä, onko muita ammattiryhmiä palkittu mitenkään leikkausjonojen purkamisesta.

– Totta on, että moniammatilliset tiimit ratkaisevat tehokkuuden ja tuottavuuden.

Erityisosaajista pitää pystyä myös pitämään kiinni.

Ilkka Pirskanen

– Miksi on päädytty tuollaiseen palkkausjärjestelmään yhden työntekijäryhmän osalta kymmenen vuotta sitten ja mikä on oikein ja mikä väärin, en pysty sitä tässä ratkaisemaan. Mutta meidän pitää noudattaa kaikkia sovittuja palkkausjärjestelmiä, Pirskanen painottaa.

Toimitusjohtaja ei halua keskustella enempää järjestelmän oikeudenmukaisuudesta. Asiaan liittyy sekin, että Pohjois-Karjalan keskussairaala halutaan pitää yhtenä 12:sta laajan päivystyksen sairaalasta.

– Tietyille muillekin henkilöstöryhmille kuin lääkärit on jouduttu maksamaan rekrytointilisiä, että huipputekijöitä tänne Pohjois-Karjalaan saadaan. Erityisosaajista pitää pystyä myös pitämään kiinni. Meidän on oltava henkilöstön palkkojen osalta kilpailukykyinen, toimitusjohtaja Pirskanen perustelee.

Pirskasen mukaan virkamiehen tekemästä palkkauspäätöksestä voi valittaa normaalin valitustien mukaisesti.

Säästökuuri päällä samaan aikaan

Yhtenä pääperusteena Siun soten perustamiselle oli, että Pohjois-Karjalan kunnat halusivat saada kuriin erikoissairaanhoidon menojen jatkuvan kasvun. Palkankorotus tarkoittaa vuosittain 175 000 euron lisälaskua.

Pienipalkkaisen hoitohenkilöstön on vaikea niellä hyvin tienaavien kirurgien palkankorotusta, kun samaan aikaan sote-kuntayhtymässä on meneillään säästökuuri ja yt-neuvotteluistakin puhutaan.

– Hoitohenkilöstön puolelta haetaan koko ajan säästöjä ja vedetään tiukkaa budjettia. Töitä tehdään koko ajan pienemmällä porukalla ja tehostetaan, tehostetaan ja tehostetaan ja siitä ei koidu meille mitään vastaavaa hyvää. Ja sitten tulee tällainen ilmi, Sallinen kummeksuu.

Tehostetaan ja tehostetaan ja siitä ei koidu meille mitään vastaavaa hyvää.

Jouni Sallinen

Pääluottamusmies ei ole kuullut valtakunnallisessa pääluottamusmiesten verkossa vastaavasta kirurgien palkitsemisjärjestelmästä muualta Suomesta.

– Nyt pyritään siihen, että muuta henkilöstöä kohdellaan samalla tavalla: lähteekö Siun sote nostamaan myös muiden tehtäväkohtaisia palkkoja määräajaksi, pääluottamusmies Sallinen kysyy.

Siun sote on luvannut lisätietoa asiasta henkilöstön edustajille keskiviikkona.