Mistä Vuokatin matkailun tuplaava kuningasidea? Katinkulta ja hiihtoputki olivat aikansa menestyksiä

Vuokatin seuraavina tavoitteina siintävät Itärinteiden 200 miljoonan investointi sekä kahden jään jäähalli. Mutta riittävätkö nämä tuplaamaan matkailun?

Vuokatti
Sotkamon Vuokatin rinteet Kainuussa.
Sotkamon matkailukeskus Vuokatti haluaa kasvaa reippaasti tulevina vuosina.Pasi Peiponen / Yle

SotkamoSotkamon Vuokatin matkailualueella on edessään valinta: jatkaako kasvua tasaisesti totutussa rytmissä vai ottaako iso harppaus? Ainakin Vuokatti Sport on valintansa tehnyt.

– Pärjäisimme tasaisesti varmasti jatkamalla samalla uralla kuin tähänkin asti, mutta kasvava hyvinvointi- ja liikuntamatkailu sekä osaamisemme varsinkin hiihtolajeissa antaa uskoa, että nyt on aika lähteä kasvamaan, sanoo Vuokatti Sportin toimitusjohtaja Veikko Halonen.

Vuokatti Sport Academyn eli Urheiluopiston ympäristöön suunnitellaan Vuokatti Areenaa: nykyisten urheiluhallin ja uimahallin viereen tulisi uutena kahden jään jäähalli. Nämä muodostaisivat yhden toimivan kokonaisuuden.

Vuokatti Areenan asemapiirros.
Vuokatin Areenan asemapiirros.Arktes Oy

Seitsemän miljoonan euron investointi antaa lisää mahdollisuuksia varsinkin jääurheilun puolella ja tapahtumien järjestämiseen, mutta ennen kaikkea vahvistaa kokonaisuutta, pohtii Halonen.

– Meillä on tämän jälkeen maailmanlaajuisesti kilpailukykyiset olosuhteet niin ladulla kuin hallissa, majoituspaikkoja, ravintolaa, koulutusta ja ennen kaikkea huippuosaamista valmennuksessa ja tutkimuksessa.

Vuokatti Areenasta tulee Vuokatti Sport Olympic Training Centerin keskipiste (siirryt toiseen palveluun) (Vuokatti Sport).

Vuokatti Areenan havainnekuva.
Vuokatin Areenan havainnekuva.Arktes Oy

Kunnanjohtaja Mika Kilpeläinen näkee, että Vuokatti Areena vahvistaa aluetta edelleen.

– Areena on ensisijaisesti urheiluratkaisu, mutta samalla myös matkailuratkaisu. Investointi todennäköisesti rohkaisee myös muita alueelle suunniteltuja investointeja lähtemään liikkeelle.

Vuokatin Matkailukeskuksen toimitusjohtaja Ilkka Suutarinen on kunnanjohtajan linjoilla.

– Kaikki tekijät, joilla lisätään Vuokatin palveluiden ja matkailun vetovoimaisuutta, ovat tervetulleita. Vuokatissa ollaan nyt hyvässä vaiheessa. Isompi kasvu vaatii kuitenkin mahdollisuuksien antamista muillekin yrittäjille.

200 miljoonan euron investointi

Vuokatti Areena ei ole ainut iso investointi matkailualueella: visiona on, että Itärinteen alueesta tulee Vuokatin suurin yksittäinen matkailuinvestointikohde tulevina vuosina.

Vuokatinvaaran itärinteet on jo valmiiksi kaavoitettu lomarakentamiseen, alueen rakentaminen voi alkaa heti kun rakentaja löytyy. Kunnanjohtaja Mika Kilpeläisen mukaan tontti ei jää pieneksi.

– Itärinteen alueella on tilaa rakentaa noin 200 miljoonan euron lomakeskus. Sinne siis sopii suunnilleen Katinkullan kokoinen lomakeskus.

Vuokatin Katinkulta vuonna 2016
Katinkullan kylpylän (kuvassa) kokoinen lomakeskus olisi mahdollista tehdä Vuokatinvaaran itärinteen alueelle.Holiday Club Resorts

Tilaa Vuokatin kasvulle siis löytyy, mutta löytyykö yhteistä halua? Sitä peräänkuuluttaa Vuokatin Matkailukeskuksen toimitusjohtaja Ilkka Suutarinen. Hän nostaa myös esille sen, onko Vuokatilla lupa kasvaa.

– Maanomistajien, yrittäjien, kunnan ja viranomaisten pitäisi yhdessä viedä tämän viisi kertaa viisi kilometriä kokoisen alueen käyttöä vahvasti matkailun puolelle. Esimerkiksi suojelukompensaatiot tulisi löytää muualta kuin tältä alueelta.

Suutarisen mukaan yrittäjät ovat tottuneet tekemään yhteistyötä.

– Jos maanomistajat, kunta ja viranomaiset saadaan yrittäjien kanssa samaan pöytään, meillä on mahdollista jopa tuplata matkailun työpaikat, liikevaihto ja petipaikat. Se vaatii kuitenkin jokaiselta kompromisseja, omista vetovoimatekijöistään ei kenenkään kuitenkaan tarvitse luopua, Suutarinen jatkaa.

Onko siis viimeinkin löytymässä kauppa, jossa kaikki voittavat?

– Jos kukaan ei sorru turhaan passailuun vaan jokainen on valmis pikkuisen tinkimään omastaan, niin veikkaan näin. Ei huono diili, nauraa Suutarinen.

Sotkamo-Vuokatti Masterplan 2030 -raportissa (siirryt toiseen palveluun) puhutaan myös matkailun lisäämisestä. Visiona on, että vuoteen 2030 mennessä matkailun välittömät vaikutukset tuplaantuvat nykyisestä. Tämä tarkoittaa sitä, että matkailun välitön liikevaihto olisi 110 miljoonaa euroa ja matkailu työllistäisi 800 henkilöä välittömissä työpaikoissa 12 vuoden päästä.

Suomen laskettelukeskuksista Vuokatin markkinosuus oli viime vuonna 4,94 prosenttia (siirryt toiseen palveluun) (Suomen Hiihtokeskusyhdistys ry). Esimerkikisi Himoksen markkinosuus oli 5,91 ja Tahkon 6,69 prosenttia. Suurin markkinosuus oli Levillä, 18,76 prosenttia.

Mahdottomia asioita

Edellinen iso harppaus Vuokatin matkailualueella tapahtui 1980-luvulla. Silloin satsattiin samalla kertaa niin petipaikkoihin kuin olosuhteisiin ja palveluihin, esimerkiksi Katinkullan kylpyläkokonaisuus rakennettiin ja Vuokatin rinteistä kehitettiin laskettelukeskus.

Vuokatti tunnetaan siitä, että siellä on vuosien mittaan toteutettu mahdottomilta kuulostavia asioita. Muualla esimerkiksi pohditaan vasta nyt, miten tehdä hiihdettäviä ensilumenlatuja ulos. Vuokatissa homma otettiin haltuun yli 10 vuotta sitten. Eikä se latu ollut edes villeimmästä päästä ideoita, sanoo toimitusjohtaja Veikko Halonen.

– Parikymmentä vuotta sitten Vuokatissa rakennettiin maan ensimmäinen hiihtoputki. Moni nauroi silloin, mutta tänä päivänä en missään nimessä luopuisi siitä. Se on yksi esimerkki siitä, miten olosuhteista tehdään maailman luokkaa olevia.