Kaikkonen: "Niinistöstä poikkeaville ehdokkaille markkinarako"

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja arvioi, että puolueen ehdokas oli lähellä istuvaa presidenttiä. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne harmittelee, että vaaleissa ei tullut toista kierrosta.

presidentinvaalit
Antti Kaikkonen ja Antti Rinne.
Antti Kaikkonen ja Antti Rinne.Heikki Saukkomaa, Markus Ulander / Lehtikuva

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen arvioi vaalien olleen sikäli haastavat, että keskustan ehdokas Matti Vanhanen oli linjaltaan lähellä istuvaa presidenttiä Sauli Niinistöä.

– Ja kun moni koki Niinistön hyväksi, niin sitten ei ehkä haluttu lähteä vaihtamaan. Sellaiset ehdokkaat, jotka poikkesivat hänestä enemmän, niin siellä saattoi olla ehkä enemmän markkinarakoa tällä kierroksella.

Entinen keskustalainen, valitsijayhdistyksen ehdokkaana ollut, Paavo Väyrynen pärjäsi vaaleissa paremmin kuin Vanhanen. Tätä on Kaikkosen mukaan mukaan turha surkutella.

– Hän kalasteli vähän eri vesillä ja haki selkeästi erilaista linjaa, vaikka hänkin taisi vuosi kaksi sitten kannattaa Niinistöä jatkokaudelle. Tulos oli tällä kertaa tällainen, ja pulinat pois.

Kaikkosen mukaan kyseessä olivat hyvin poikkeukselliset vaalit.

– Tämä oli enemmän henkilövaali kuin puoluevaali. Mutta toki siitä huolimatta tulos täytyy huolella analysoida ja katsoa, mitä siitä on opittavissa.

Pääministeri Juha Sipilä on ilmoittanut, että aikoo olla käytettävissä jatkokaudella. Tätä Kaikkonen pitää hyvänä asiana.

Antti Rinne: Kansalaisilta palautetta

SDP:n ehdokas Tuula Haatainen sai presidentinvaaleissa vain 3,3 prosentin kannatuksen. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne harmittelee, että vaaleissa ei tullut toista kierrosta, jossa Haatainen olisi ollut mukana.

– Tosiasia on se, että istuvalla presidentillä on todella kova kannatus, ja se näkyi koko vaalitaistelun ajan.

– Vaikka siinä olisi ollut kuka tahansa ehdokas, niin Niinistön kansasuosio on niin kova, että siinä ei olisi varmaan mitään muutosta tullut.

Rinne kertoo, että on saanut kansalaisilta palautetta Tuula Haataisen huonosta vaalimenestyksestä.

– Lähtökohdat huomioon ottaen ihmiset ovat ymmärtäneet hyvin, mistä tässä on ollut kysymys. Istuvan presidentin suosio on ollut tosi kova.

STT:n tietojen mukaan SDP:n presidenttiehdokas Tuula Haatainen on nousemassa eduskunnan toiseksi varapuhemieheksi. SDP:n eduskuntaryhmä käsittelee asiaa todennäköisesti tällä viikolla.