Suomalaiset menestyvät massoille tuntemattomassa lajissa – koirat ja hiihtäjät sopivat samoille laduille

Koirahiihto on levinnyt pikkuhiljaa koko Suomeen. Latuvuoroja saa jo etelästä.

Kuva: EPA

Koirahiihto eli luisteluhiihto koiran kanssa näkyy laduilla yhä enemmän. Lapin hiihtokeskuksissa lajin harrastaminen on tehty helpoksi, ja pikkuhiljaa harrastusmahdollisuudet paranevat myös etelän suunnalla.

– Esimerkiksi Rovaniemellä saa seitsemänä päivänä viikossa hiihtokeskuksella hiihtää koiran kanssa. Siellä on aivan huippuolosuhteet, toteaa koirahiihdon pitkäaikainen harrastaja ja jäsenaktiivi Harri Laurila Keski-Suomen Palveluskoirayhdistyksestä.

Etelämpänä koirahiihtäjät pääsevät ladulle rajatummin. Esimerkiksi Jyväskylässä vuoroja on kahdesti viikossa Keljonkankaalla ja Tikkakoskella sekä kerran viikossa Lievestuoreella. Lisäksi koirahiihtoa saa harrastaa kaupungin yhteiskäyttöladuilla Huhtasuolla ja Kypärämäessä.

Koirahiihtoa voi harrastaa lähes minkä tahansa koiran kanssa. Tärkeintä on, että koira nauttii juoksemisesta ja kestää hiihtäjän vauhdissa. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Harri Laurilan mukaan muut hiihtäjät suhtautuvat pääsääntöisesti myönteisesti koiralatuvuoroihin.

– Olen monen ihmisen kanssa jutellut asiasta ja kaikki ovat suurinpiirtein sanoneet, että kyllä tänne ladulle sovitaan.

Suomi on koirahiihdon kärkimaa

Täysin haasteetonta latujen käyttö koirahiihtoa varten ei ole kuitenkaan ollut.

Viikonloppuna järjestettävä Liepeen Koirahiihto jouduttiin siirtämään Lievestuoreelta Vaajakoskelle, kun kisalupaa ei hellinnyt. Kilpailuun osallistuu kolmisenkymmentä koirahiihtäjää.

Harri Laurila toimii myös Liepeen Koirahiihdon kilpailupäällikkönä. Kokenut kisajärjestäjä ennakoi sunnuntain kisan tason olevan korkea. Suomalaiset ovat nimittäin menestyneet koirahiihdossa myös kansainvälisesti.

– Kilpailussa tullaan näkemään ihan maailman kärkinimiä. Mukaan on ilmottautunut esimerkiksi moninkertainen maailmanmestari Vesa-Pekka Jurvelin, Laurila kertoo tyytyväisenä.