1. yle.fi
  2. Uutiset

Herätys: Keravan asukasmäärän verran terapiaa suomalaisille, EU haluaa turvallisempia deodorantteja ja lumi pöllyää liikenteessä

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Spraypullon pohja
Myös aerosolipullon pohjan rakenne on harkittu turvallisuustekijä, sanoo Aerosoliyhdistyksen puheenjohtaja Kim Lindqvist. Markku Pitkänen / Yle

Suihketta kainaloon – aiempaa turvallisemmin

Nykyisin monessa deodorantti- ja hiuslakkapullossa on ponneaineena palavia kaasuja, kuten butaania ja propaania. Nyt Euroopan unioni haluaa edistää vaarattomampien ponneaineiden käyttöä. Millaisia vaarattomammilla ponneaineilla paineistettuja aerosolituotteita on jo nyt saatavilla?

Keravan verran suomalaisia sai terapiaa mielenterveyden ongelmiin

Mielenterveyden ongelmiin tarkoitettua Kelan kuntoutusta sai viime vuonna yli 36 000 suomalaista. Se on hieman enemmän kuin Keravalla on asukkaita. Esimerkiksi neljä vuotta aikaisemmin luku oli hieman yli 20 000. Vaikka hoitoa saa yhä useampi, moni jää sitä vaille.

Masentunut nuori mies porttikäytävässä.
Trond H. Trosdahl / Lehtikuva

Katalonian alueparlamentti äänestää johtajasta

Espanjassa Katalonian alueparlamentin on määrä äänestää uudesta aluejohtajasta tänään tiistaina. Katalonian itsenäisyyttä ajavat puolueet haluavat valita tehtävään entisen aluejohtajan Carles Puigdemontin, joka on syytteitä paossa Belgiassa. Espanjan mukaan tämä ei käy, jollei Puigdemont palaa Kataloniaan.

Carles Puigdemont
Carles PuigdemontPierre-Philippe Marcou / AFP

Yhdysvallat kumoaa maahantulokieltojaan – varoittaa tiukemmista seulonnoista

Yhdysvallat on ilmoittanut kumonneensa maahantulokiellon yhdentoista maan kansalaisilta. Maahantulokiellon poistaminen koskee Yhdysvaltoihin haluavia pakolaisia, jotka ovat kotoisin niin kutsutuista ”korkean riskin maista”. He joutuvat kuitenkin tiukempien maahantulotarkastusten ja arviointien kohteiksi.

Mielenosoittaja kyltin kanssa.
Trumpin maahantulokieltoa vastustavia mielenosoittajia Los Angelesin kansainvälisellä lentokentällä 28. tammikuuta 2017.Eugene Garcia / EPA

Talvista säätä ja pöllyävää lunta

Lumisadetta on luvassa tiistain alkuun yleisesti maan etelä- ja keskiosissa, vähän myös pohjoisessa. Aamun liikenteessä lumi voi pöllytä, ja tämän vuoksi Ilmatieteen laitos varoittaa huonosta ajokelistä (siirryt toiseen palveluun) maan etelä- ja keskiosissa, kertoo Ylen meteorologi Kerttu Kotakorpi. Päivää kohden sade muuttuu hajanaisemmaksi ja suuressa osassa maata on pilvipoutaa.

Sääkartta.
Yle

Koko maassa on pakkasta ja Lapissa pakkasta on paikoin parikymmentä astetta. Lue lisää Ylen sääsivuilta.

Lue seuraavaksi