Viherkattopakko Turku Energian alueelle syntyi kahden tunnin väännön jälkeen

Viherkattojen toivotaan raikastavan Turun ilmaa, vähentävän kaupungin melutasoa ja parantavan viihtyisyyttä.

viherkatot
Linnanmäen vesitorniin on rakennettu viherkatto
Suomen tunnetuin viherkatto on Linnanmäen vesitorniin rakennettu viherkatto.Yle / Sara Vertanen

Turun valtuusto päätti maanantaina Turku Energian korttelin uudesta asemakaavasta. Äänin 58–8 syntynyt päätös tarkoittaa sitä, että alueelle syntyy Turun oloissa ainutlaatuinen viherkattojen keskittymä.

Kaavan mukaan alueelle rakennettavissa neljässä kerrostalossa ja pysäköintilaitoksessa pitää olla viherkatot. Turku Energian korttelista tulee noin viidensadan ihmisen asuinalue.

Perussuomalaisten vastaehdotuksen mukaan kaavaan olisi pitänyt laittaa viherkatoista pelkkä suositus eikä pakkoa. Suosituksen kannalla olivat perussuomalaiset, siniset, kristillisdemokraatit, RKP:n Nicke Wulff ja kokoomuksen Jethro Rostedt. Kokoomuksen Ulla-Maija Vierimaa äänesti tyhjää.

Viherkattoja ei rakenneta suosituksilla

Viherkattopakkoa ajoi erityisesti vihreät. Ryhmän varapuheenjohtajan Saara Ilvessalon mukaan suosituksista ei ole saatu hyviä kokemuksia.

– Suosituksia on ollut monenlaisissa kaavoissa. On huomattu, että pelkillä suosituksilla nämä asiat eivät mene eteenpäin.

Vihreiden mielestä viherkatot lisäävät viihtyisyyttä, parantavat ilmanlaatua ja laskevat melutasoa sekä ovat energiatehokkaita.

Viherkatto ei ole riskialtis. Se ei aiheuta kosteusongelmia eikä nosta rakennuskustannuksia.

Saara Ilvessalo

Monissa valtuustopuheenvuoroissa pelättiin viherkattojen aiheuttavan home- ja kosteusongelmia sekä lisäävän rakennuskustannuksia. Vihreissä asia kiistettiin moneen otteeseen.

– Viherkatto ei ole riskialtis. Se ei aiheuta kosteusongelmia eikä nosta rakennuskustannuksia, Saara Ilvessalo puolustautui.

Tasakatto on ongelma

Perussuomalaisten Mikael Miikkola oli valtuuston kokouksessa äänessä monta kertaa.

– Viherkatoissa ongelmana on tasakatto, koska vesi jää sinne lillumaan. Eikä viherkatto ole halpa, sitä pitää hoitaa koko ajan, Miikkola selitti.

Keskustan Pauli Kossilan mielestä viherkatto on hyvä ja toimiva ratkaisu oikein toteutettuna.

Viherkatoissa ongelmana on tasakatto, koska vesi jää sinne lillumaan.

Mikael Miikkola

– Kattojen hyödyntämisessä on valtava potentiaali Turussakin. Sinne voisi laittaa aurinkopaneeleja, ja siellä voisi kasvattaa syötävää kaupunkilaisille, Kossila maalaili valtuustopuheessaan.

Kokoomus jakaantui

Kokoomuksessa viherkattoihin suhtauduttiin kahtalaisesti. Osa kannatti, osa vastusti. Kaikkein kovimmin viherkattoja vastaan puhui Ulla-Maija Vierimaa, joka lopulta äänesti tyhjää.

– Suhtaudun hyvin epäillen viherkattoihin. Viherkatot ovat tulevaisuudessa ongelma. Päiväkodeissa on jo nyt kosteusongelmia. Haluammeko niitä lisää? Vierimaa jyrisi.

Pentti Huovinen kiteytti kokoomuksen mielialat viherkattopakosta.

– Nimenomaan tämä pakko on se ongelma. Suositus olisi ollut paras ratkaisu.