1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sukupuoli

Intialaisperhe haluaa yhä mieluummin pojan – tytöistä 21 miljoonaa ei-toivottuja

Vanhemmat hankkivat lapsia niin kauan, että poika syntyy.

Intialaisissa perheissä tytöt nähdään usein taloudellisena taakkana. Kuva: Jagadeesh NV / EPA

Intian hallitus arvioi, että maassa on 21 miljoonaa ei-toivottua tyttöä. Syynä on valtiovarainministeriön raportin mukaan se, että moniin perheisiin halutaan mieluummin poikia.

Pojat perivät perheen omaisuuden ja heitä pidetään perheen elättäjinä. Tytöt nähdään pikemminkin taloudellisena taakkana avioitumiseen vaadittavien myötäjäisten takia.

Raportin mukaan moni pariskunta tekee lapsia niin kauan, että poikia syntyy toivottu määrä.

Tästä kertoo se, että sellaiset perheet, joihin syntyy poika, lopettavat lasten hankkimisen todennäköisemmin kuin sellaiset perheet, joihin syntyy tyttö.

Asiaa pitäisi raportin mukaan pohtia intialaisessa yhteiskunnassa tarkemmin.

Väkiluvusta puuttuu 63 miljoonaa naista

Testit sikiön sukupuolen selvittämiseksi on Intiassa kielletty lailla. Mutta useiden tutkimusten mukaan sukupuolen perusteella tehtävät abortit ovat maassa yleisiä.

Intiassa onkin 940 naista jokaista tuhatta miestä kohden. Maan väkiluvusta puuttuu valtiovarainministeriön raportin mukaan 63 miljoonaa naista – laittomien aborttien ja poikien paremman kohtelun takia.

Erityisesti maaseudulla paineet poikien synnyttämiseksi ovat kovat. Tyttöjä ei lähetetä kouluun, vaan heidät pyritään naittamaan mahdollisimman aikaisin.

Mutta poikien arvostaminen tyttöjen kustannuksella on raportin mukaan tavallista myös varakkaammissa perheissä.