Porin tuulivoimakannan ratkaisevat demarit yrittävät tehdä sitovan ryhmäpäätöksen

Valtuutettu Markku Tanttinen (sd.) sanoo, että hän ei aio sitoutua ryhmäpäätökseen, jos porilaisdemarien enemmistö kannattaa Lammin kiisteltyä tuulipuistoa.

Pori
tuulivoimaloita ja synkkiä pilviä
Porissa kiistellään Lammin tuulipuistosta.AOP

Porin SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Arja Laulainen sanoo toivovansa, että ryhmä päättää tehdä kaikkia jäseniään sitovan ryhmäpäätöksen Ahlaisten Lammin kiistellystä tuulipuistosta.

SDP:n valtuustoryhmä on Porin suurimpana poliittisena ryhmänä ratkaisevassa vaa'ankieliasemassa, kun valtuusto todennäköisesti helmikuussa päättää puiston kohtalosta.

Ryhmäpäätös vai ei?

SDP tekee perinteisesti tärkeissä kysymyksissä ryhmäpäätökset, jotka sitovat myös eri mieltä olevia valtuutettuja. Tuulipuisto-kysymyksessä liikkuu huhuja, joiden mukaan demariryhmä olisi valmis antamaan edustajilleen vapaat kädet äänestyksessä, mutta ryhmän johtaja Laulainen ei puolla asian ratkaisua omantunnon kysymyksenä.

– Näen asian sellaisena, että ison ryhmän on pyrittävä johdonmukaiseen ryhmäpäätökseen. Jos tässä tehdään poikkeus, pitää käydä perusteellinen keskustelu, miksi näin tehdään, Laulainen linjaa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Arja Laulainen
Arja Laulainen (sd.)Antti Laakso / Yle

SDP hajallaan

SDP:ssä on sekä tuulipuiston kannattajia että vastustajia. Viime vaalikaudella ryhmän kanta vaihteli asutuksen lähelle tulevien tuulivoimaloiden vastustamisesta ehdolliseen kannattamiseen, kun muutama edustaja muutti mieltään kesken valtuustokauden.

– Ryhmässä on monta uutta valtuutettua, jotka eivät ole olleet viime valtuustokaudella päättämässä tuulivoimasta. Ryhmä kuulee nyt sekä tuulipuiston vastustajia että kannattajia. Sitten todennäköisesti päätämme äänestämällä ryhmän kannan, Laulainen sanoo.

Tanttinen: En äänestä tuulipuiston puolesta

Ryhmänjohtaja Laulaisen toive joukkionsa yhtenäisyydestä ei toteudu, jos SDP:n valtuustoryhmä päätyy kannattamaan tuulipuistoa. Kaupunginvaltuutettu Markku "Pensselisetä" Tanttinen kertoi Ylelle valtuuston maanantaisen kokouksen jälkeen, että hän aikoo äänestää joka tapauksessa puistoa vastaan.

Tanttinen perustelee ehdottoman kielteistä kantaansa muun muassa sillä, että tuulipuistoon on tulossa venäläistä omistusta. Satakunnan Kansa (siirryt toiseen palveluun) kertoi äskettäin, että puiston taustayhtiöistä toisen eli Satawindin suurin omistaja on venäläinen sijoittaja.

Uutinen jatkuu kuvan jälkeen.

Markku Tanttinen
Markku Tanttinen (sd.)Mari Kahila / Yle

Valtuutettu Tanttinen arvioi, että omistajat voivat pyrkiä pääsemään omistuksistaan eroon, kun puisto on saatu pystyyn. Sama käsitys venäläisen omistajan käyttämisestä bulvaanina on osalla tuulipuistoa vastustavista lähiseudun asukkaista.

Hajoaako SDP?

Yksin Markku Tanttisen lipeäminen mahdollisesta demarien tuulivoimamyönteisestä kannasta ei vielä kaataisi tuulipuistoa. Tanttinen voi kuitenkin vetää perässään myös muita demareita. Laulainen ei ota kantaa siihen, voiko tuulivoimapäätös jakaa SDP:n valtuustosalissa pahan kerran.

– En uskalla sanoa mitään ennusteita. Katsotaan tilanne, kun ryhmä on pureskellut tietoa kunnolla.

Tuulivoimalla on runsaasti kannattajia kokoomuksessa. Vasemmistoliitossa ja vihreissä on puiston kannattajia ja vastustajia. Keskusta, perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit ovat vastustaneet suunnitelmia.

Demarien ratkaisun vaikeuskerrointa lisää, että tuulivoimayhtiöt ovat luvanneet hankkia merkittävän osan voimaloiden rakennustöistä vaikeuksissa olevalta Technipin telakalta Mäntyluodosta.

Ylen tietojen mukaan asiaa koskeva uusi sopimus aiotaan solmia tällä viikolla mahdollisesti samana päivänä, kun SDP yrittää löytää ryhmäkokouksessaan yhtenäistä säveltä.