Yhdysvallat kumoaa maahantulokieltojaan, mutta varoittaa tiukemmista seulonnoista

Maahantulokiellon poistamisen arvioidaan koskevan kaikkiaan kymmentä muslimienemmistöistä maata sekä Pohjois-Koreaa.

Trumpin maahantulokieltoa vastustavia mielenosoittajia Los Angelesin kansainvälisellä lentokentällä 28. tammikuuta 2017. Kuva: Eugene Garcia / EPA

Yhdysvallat on ilmoittanut kumonneensa maahantulokiellon yhdentoista maan kansalaisilta.

Yhdysvaltain kotimaan turvallisuuden virasto kertoo (siirryt toiseen palveluun), että maahantulokiellon poistaminen koskee Yhdysvaltoihin haluavia pakolaisia, jotka ovat kotoisin niin kutsutuista ”korkean riskin maista”. He joutuvat kuitenkin aiempaa tiukempien maahantulotarkastusten ja arviointien kohteiksi.

– On ratkaisevan tärkeää, että tiedämme kuka on saapumassa Yhdysvaltoihin, sanoi kotimaan turvallisuuden ministeri Kirstjen Nielsen tiedotustilaisuudessa.

Nielsen ei tarkentanut, millaisista tiukennetuista käytännön turvallisuustoimista on kyse. Hänen mukaansa ankarammat maahantulokriteerit seulovat pois ei-toivottuja henkilöitä, jotka voisivat käyttää hyväksi Yhdysvaltain pakolaisohjelmaa.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallinto asetti viime lokakuussa maahantulokiellon 11 maan kansalaiselle. Maita ei nimetty virallisesti, mutta pakolaisjärjestöjen mukaan kiellon piirissä olivat Egypti, Iran, Irak, Libya, Mali, Pohjois-Korea, Somalia, Etelä-Sudan, Sudan, Syyria ja Jemen.