Romaniaan ensimmäistä kertaa nainen pääministeriksi

Viorica Dancila on Romanian kolmas pääministeri seitsemän kuukauden aikana.

Romania
Viorica Dancila
Viorica Dancila syrjäytti sosiaalidemokraattien sisäisessä taistelussa edellisen pääministerin Mihail Tudosen.Bogdan Cristel / EPA

Romanian parlamentti on hyväksynyt uuden hallituksen muodostamisen maahan.

Hallituksen muodostamista johtaa aiemmin melko tuntematon Viorica Dancila. Dancila on Romanian kolmas pääministeri seitsemän kuukauden aikana.

Hän syrjäytti sosiaalidemokraattien sisäisessä taistelussa edellisen pääministerin Mihail Tudosen. Dancila kertoi aikovansa jatkaa eläkkeiden ja julkisen sektorin palkkojen korotuksia. Hän ei kuitenkaan puhunut mitään joulukuussa parlamentissa hyväksytyistä lakiuudistuksista, jotka tekisivät voimaan tulleessaan korruption helpommaksi.

Sosiaalidemokraattista PSD-puoluetta edustava Mihail Tudose ilmoitti erostaan kaksi viikkoa sitten sen jälkeen, kun hänen oman puolueensa johto veti häneltä äänestyksessä tukensa pois.

Tudosen ja puoluejohtaja Liviu Dragnean välit kiristyivät, kun Tudose syytti sisäministerinä toiminutta Dragnean liittolaista julkisesti valehtelusta ja pyysi tätä eroamaan. Sisäministeri kieltäytyi. Tudose ehti toimia pääministerinä vain seitsemän kuukautta.

Vuosi sitten Romaniassa ryhdyttiin vaatimaan laajalti hallituksen eroa, kun hallitus aikoi höllentää korruptionvastaista lainsäädäntöä.

Lähteet: STT, AFP, Yle