1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. oligarkia

Yhdysvallat julkaisi yli 200 venäläisvaikuttajan "oligarkkilistan": Mukana Putinin lähipiiriin kuuluvia liikemiehiä ja poliitikkoja

Kremlin tiedottajan mukaan Venäjä aikoo tutkia rauhassa listaa ja sen mahdollisia vaikutuksia.

oligarkia
Dmitri Medvedev
Dmitri MedvedevAtef Safadi / EPA

Yhdysvaltain valtiovarainministeriö on julkaissut niin kutsutun oligarkkilistan, jolla nimetään 114 venäläispoliitikkoa ja 96 venäläistä liikemiestä.

Listalla ovat muun muassa pääministeri Dmitri Medvedev, ulkoministeri Sergei Lavrov, valtiollisen öljy-yhtiön Rosneftin toimitusjohtaja Igor Setšin ja suurliikemies Roman Abramovich.

Sanomalehti Financial Times (siirryt toiseen palveluun) (vaatii rekisteröitymisen) on julkaissut koko asiakirjan (siirryt toiseen palveluun) verkossa.

Listalta löytyvät myös Suomeen kytkeytyvät Rotenbergin veljekset Arkadi ja Boris sekä Gennadi Timtšenko. Boris Rotenberg tunnetaan presidentti Vladimir Putinin nuoruudenystävänä. Hänellä ja Timtšenkolla on myös Suomen kansalaisuus.

Listalle on nimetty poliitikoita, joiden katsotaan kuuluvan Putinin lähipiiriin, tärkeiden valtionyhtiöiden johtajia sekä liikemiehiä, joilla on ainakin miljardin dollarin omaisuus.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi, että Venäjä aikoo analysoida rauhassa listaa ja sen mahdollisia vaikutuksia. Hän kuitenkin kuvasi sitä "ennenkuulumattomaksi" ja sanoi, että käytännössä koko Venäjän hallinto on nimetty Yhdysvaltain vihollisiksi. Peskov on listalla itsekin.

Listalle päätyminen ei tarkoita, että kyseiset henkilöt joutuisivat automaattisesti pakotteiden kohteeksi. Uutistoimisto Bloombergin (siirryt toiseen palveluun)mukaan se voi kuitenkin johtaa siihen, että yhdysvaltalaiset ja eurooppalaiset pankit sekä muut instituutiot eivät halua olla mukana nimettyjen henkilöiden liiketoimissa.

Osa uudella listalla olevista henkilöistä on jo aiemmin joutunut Yhdysvaltain talouspakotteiden kohteeksi, eikä lista vaikuta näiden pakotteiden voimassaoloon.

Lue myös:

”Ymmärsimme hänet väärin” – Venäjä pettyi presidentti Trumpiin

Kuka kukin on: Pakoteliikemiehet Suomessa

Kaikki Kremlin miehet – lojaalius on tärkein kriteeri Putinin lähipiirissä

MOT: Vladimir Putinin sisäpiiriverkosto

Aiheesta muualla:

US releases list of Russian oligarchs, political figures (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Reuters, AP, Tass

Lue seuraavaksi