Nousiaisten terveydenhuoltoon ilmoitettiin yhdessä päivässä toista sataa vatsatautitapausta – "Sairastuneita tulee vielä lisää"

Nousiaisten kunnalle ilmoittautui maanantain aikana 129 vatsatautioireista. Ylilääkärin mukaan lisää sairastumisia on luvassa, sillä norovirus tarttuu helposti.

Vesitankki Nousiaisissa maanantaina. Kuva: Kirsi Kanerva / Lehtikuva

Nousiaisissa epäillään olevan norovirusepidemia. Kunnan terveyskeskuksessa aloitettiin maanantaina tiedonkeruu vatsatautiin sairastuneista.

– Ei ole vielä arviota, että kuinka paljon on juuri norovirukseen sairastuneita, mutta yleensä vatsatautiin sairastuneita on 129, sanoo ylilääkäri Susanna Laivoranta-Nyman Maskun, Mynämäen ja Nousiaisten Perusturvakuntayhtymä Akselista.

Noroviruksen aiheuttaman taudin itämisaika on 12–48 tuntia. Yleensä 12–72 tuntia kestävät oireet alkavat äkillisesti, ja niitä ovat muun muassa kouristavat vatsakivut ja pahoinvointi.

– Varmasti sairastuneita on enemmän. Oletan, että sairastuneita tulee vielä lisää, Laivoranta-Nyman toteaa.

– Varsinkin, jos isommalla osalla vatsatautioireisista on norovirus. Virus tarttuu helposti ihmisestä toiseen. Vaikka vedessä ei enää olisi virusta, silti jatkotartuntoja varmasti on.

Vedenkeittokehotus on ollut voimassa Nousiaisissa viime lauantaista asti. Kunnanjohtaja Jaana Karrimaa arvioi Ylelle aiemmin, että kehotus pysyy voimassa vielä vähintään muutaman päivän ajan.

– Esimerkiksi hampaiden pesuun ei kannata käyttää vesijohtovettä, ylilääkäri Susanna Laivoranta-Nyman valistaa.

Jos on monta päivää ripuloinut, ja ruoka ei pysy millään sisällä, ylilääkäri antaa seuraavan yleisohjeen: Ensisijaisesti kannattaa pitää huolta nesteytyksestä. Pitää juoda paljon, pieni määriä kerrallaan ja tiheästi.

– Vaikka neste tulisi heti ulos ripulina tai oksenteluna, aina siitä hiukan imeytyy. Jos yleiskunto heikkenee tai tulee korkea kuume, niin kannattaa ainakin soittaa ja kysyä neuvoa terveydenhuollosta.

Laivoranta-Nymanin mukaan vanhusten ja lasten oireisiin pitää kiinnittää tarkasti huomiota.

Lisää uutisia aiheesta: