Nämä Suomeen liitetyt venäläiset ovat Yhdysvaltain uudella "oligarkkilistalla" – Mykkänen: Ei vaikuta Suomen suhteisiin

Suomeen yhdistetyt liikemiehet ovat jo ennestään Yhdysvaltain talouspakotelistalla.

oligarkia
Gennadi Timtshenko.
Gennadi Timtšenkon omistukset Suomessa on yhdistetty veroparatiisijärjestelyihin.Kuzmin Yury / AOP

Yhdysvallat on julkaissut nimilistan henkilöistä, joiden uskotaan hyötyvän presidentti Vladimir Putinin vallassa olosta. Reilut parisataa nimeä sisältävältä listalta löytyy kolme henkilöä, joilla on yhteyksiä myös Suomeen.

Listalta puuttuu helsinkiläinen liikemies Oleg Usatšev ja jääkiekkojoukkue Jokereita Arena Events -yhtiön kautta omistava Roman Rotenberg, jotka ovat molemmat Yhdysvaltain aikaisemmin julkaisemalla talouspakotelistalla. Rotenbergillä on Suomen ja Venäjän kansalaisuus. Usatševilla on pysyvä oleskelulupa Suomessa.

Gennadi Timtšenko: Miljardööri ja presidentti Vladimir Putinin ystävä, jolla on sekä Suomen että Venäjän kansalaisuus. Vaurastunut öljy- ja kaasuteollisuudella. Ollut mukana sijoittamassa Hartwall-areenaan, aiemmin omistanut osuuden muun muassa lentoyhtiö Airfix Aviationista. Forbes-talouslehti listasi Timtšenkon viime vuonna Venäjän neljänneksi rikkaimmaksi henkilöksi. Timtšenko on ollut Yhdysvaltojen talouspakotelistalla maaliskuusta 2014 lähtien.

Boris Rotenberg: Roman Rotenbergin isä, jolla on Suomen ja Venäjän kansalaisuus. Yhdysvaltojen mukaan kuuluu veljensä Arkadin kanssa Putinin lähipiiriin. Myi osuutensa kirkkonummelaisesta Långvik Capitalista pojalleen Romanille yhdessä veljensä kanssa sen jälkeen, kun joutui pakotelistalle maaliskuussa 2014. Monialayhtiö Långvik Capitalilla on laajaa liiketoimintaa Suomessa, yhtiö omistaa muun muassa osan Hartwall-areenaa operoivasta Arena Events -yhtiöstä.

*Arkadi Rotenberg: *Venäjän kansalainen. Boris Rotenbergin veli ja Putinin tuttava. Myi osuutensa Långvik Capitalista veljenpojalleen Romanille. Ollut myös EU:n pakotelistalla maaliskuusta 2014 lähtien.

Artikkelia muokattu 30.1.2018 kello 14:10. Lisätty tietoja Arena Events -yhtiön roolista.

Mykkänen: Joillakin nimillä ei vaikutusta Suomen ja Yhdysvaltain kauppasuhteisiin

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.) kuvailee uutta listaa lähinnä Yhdysvaltain hallinnon käsitykseksi siitä, mitkä tahot kuuluvat Venäjän eliittiin presidentin hallinnossa, hallituksessa ja valtionyhtiöiden johdossa. Oligarkeista listalla ovat ne, joilla on yli miljardin dollarin varallisuus.

Mykkäsen mukaan luettelo julkaistiin, koska Yhdysvaltian kongressi on vaatinut katsausta Venäjän eliitistä elokuussa säädetyn uuden lain nojalla. Uusista talouspakotteista heitä kohtaan ei vihjata.

- Tänään julkistetussa raportissa todetaan selvästi, että tämä ei ole mikään indikaatio pakotteista näitä henkilöitä kohtaan.

Suomen ja Yhdysvaltain kauppasuhteisiin muutamalla luettelossa olevalla Suomenkin kansalaisuuden omaavalla oligarkilla ei ole mitään vaikutusta, arvioi Mykkänen.

- Se, että yli miljardin nettovarallisuuden omaaviin Venäjän oligarkkeihin on luetteloitu myös muutamia Suomen kansalaisia, ei ole kenellekään uutta tietoa, joka alaa seuraa.

Tänään julkistetulla listalla on kerrottu myös ne harvat nimet, joihin on jo aiemmin kohdistettu pakotteita. Suomen ja Yhdysvaltain kauppasuhteisiin tälläkään ei ole ollut vaikutusta, vaan näille henkilöille itselleen, Mykkänen sanoo.

Hän pitää mielenkiintoisena, että katsauksen esipuheessa kerrotaan myös Yhdysvaltain hallinnon mahdollisista muista lueteloista, jotka eivät ole julkisia. Niitä käytetään ehkä pohjana jatkuvasti, kun Yhdysvaltain hallinto miettii erilaisia vaihtoehtoja.

_Lisätty ministeri Mykkäsen kommentit klo 17.37. ja muutettu otsikkoa klo 17.42. _** **

Lue lisää:

Yhdysvallat julkaisi yli 200 venäläisvaikuttajan "oligarkkilistan": Mukana Putinin lähipiiriin kuuluvia liikemiehiä ja poliitikkoja

Mikä on totuus Putinin varoista – reilun sadan tuhannen vuositulot vai ystävien nimiin piilotettu miljardiomaisuus?

MOT: Putinin suomalaiset ystävät (Ohjelma tulossa katsottavaksi 5.2.2018 klo 20.00)

Lähteet: Yle