Tyksissä hyviä kokemuksia uudenlaisesta röntgenlaitteesta: kolmiulotteisia kuvia, vähemmän säteilyä

Uudenlaisella laitteella on kuvattu jo satoja potilaita.

Turun yliopistollinen keskussairaala
Tyksin uusi säteilyannosta vähentävä kuvauslaite.
Nadine Karell

Turun yliopistollisessa keskussairaalassa on otettu käyttöön uutta tekniikkaa sisältävä röntgenlaite selän, alaraajojen ja potilaiden ryhtien kuvaamiseen.

Laite vähentää merkittävästi säteilyannosta muihin röntgenlaitteisiin verrattuna. Sillä voidaan lisäksi ottaa kolmiulotteisia kuvia.

Potilas on laitteessa pystyasennossa. Se on ihmiselle luonnollisempi asento ja antaa sitä kautta luotettavampaa kuvaa.

Laitteen tärkeimpiä käyttötarkoituksia on ryhtivirheiden kuvantaminen. Sen avulla voidaan tutkia esimerkisi skolioosipotilaiden vinoselkäisyyttä ja suunnitella korjauksia. Teknologiasta hyötyvät myös potilaat, joille suunnitellaan alaraajojen vaativaa tekonivel- ja asentovirhekirurgiaa.

– Olemme tehneet kaikkemme vähentääksemme potilaitten säteilyannosta. Kontrollikuvausten aikavälejä olemme jo merkittävästi pidentäneet, kertoo osastonylilääkäri Olli Pajulo Tyksin Lasten ja nuorten kirurgian yksiköstä.

Pyyhkäisykuvauslaitteen ansiosta löytyi tapa vähentää säteilyannosta ennestään. Ensimmäisen kerran tehtävä kuvaustutkimus saadaan tehtyä noin 30–40 prosenttia vähemmällä säteilyllä kuin tavallisessa röntgenissä. Seurantakuvauksessa säteilyä pystytään vähentämään jopa 60–70 prosenttia.

Tyks otti laitteen käyttöön elokuussa 2017. Laitteella kuvataan arviolta 2000–4000 potilasta vuoden aikana.