1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tukholman isku 2017

Tukholman kuorma-autoiskusta epäillylle uzbekkimiehelle syyte terroristisesta rikoksesta – iskun tekijä uskoi kuolevansa iskussa

Syyttäjän mukaan mies suunnitteli tekoaan kuukausia. Viime keväänä tapahtuneessa iskussa kuoli viisi ihmistä.

Tukholman isku 2017
Terrori-iskussa käytetty rekka.
Maja Suslin / EPA

Tukholman iskusta epäilty uzbekistanilainen Rahkmat Akilov saa syytteet terroristisesta rikoksesta sekä terroristisen rikoksen yrityksestä.

Tänään julkistettujen syytteiden mukaan Akilov oli suunnitellut tekoaan kuukausia.

Syyttäjällä on hallussaan todisteita Akilovin nettijalanjäljistä, muun muassa surffailusta jihadistijärjestön sivuilla ja verkkokeskusteluista useiden henkilöiden kanssa. Niissä Akilov kertoo aikomuksestaan tehdä isku Tukholmassa.

Syyttäjä Hans Ihrman sanoi tiedotustilaisuudessa, että Akilovin keskustelukumppaneiden henkilöllisyyttä tai heidän asuinpaikkaansa ei vielä tiedetä. Valvontakamerat osoittavat, että Akilov puhui kännykkäänsä myös tekonsa jälkeen.

Syytekirjelmän mukaan hän on myös ottanut valokuvia ennen tekoaan Drottninggatanilta sekä useista kohteista Tukholmassa.

Syyttäjän mukaan Akilov oli tarjoutunut tekemään terrorismirikoksen ääri-islamilaisen Isisin laskuun Tukholmassa. Oikeudenkäynnissä tullaan ilmeisesti esittämään todisteita, joiden mukaan Akilov vannoo uskollisuuttaan Isisille.

Syyttäjä Hans Ihrman arvioi, että Akilovin motiivina oli rangaista Ruotsia ja saada maa luopumaan osallistumisestaan äärijärjestö Isisin vastaiseen kansainväliseen koalitioon.

Haastehakemuksen mukaan Akilovin teko on voinut aiheuttaa Ruotsille vakavaa vahinkoa, ja sen tarkoituksena oli herättää vakavaa pelkoa Ruotsin väestössä.

Akilov uskoi kuolevansa iskussa

Puolustusasianajaja Johan Eriksonin mukaan Akilov oletti tulevansa ammutuksi tai kuolevansa muulla tavoin iskun yhteydessä eikä suunnitellut pakoreittiä. Kuorma-auton hytissä oli itsetehty pommi, joka syttyi palamaan, mutta ei räjähtänyt.

Akilov, 39, ajoi kuorma-autolla ihmisten päälle Tukholman keskustassa 7. huhtikuuta viime vuonna. Viisi ihmistä kuoli ja useita loukkaantui. Akilov yritti tämän jälkeen vielä räjäyttää itse tekemänsä pommin.

Akilov on aiemmin tunnustanut tehneensä Tukholman iskun. Hän on ollut vangittuna viime vuoden huhtikuun 11. päivästä lähtien.

Oikeudenkäynti Akilovia vastaan alkaa 13. helmikuuta Tukholman käräjäoikeudessa.

Lue seuraavaksi