Keskiviikkona voit nähdä, kuinka pimeä Kuu nousee

Tämänkertainen kuunpimennys on saanut Yhdysvalloissa nimityksen "sininen superverikuu".

kuunpimennykset
Talvikuutamo
ArkistokuvaIsmo Pekkarinen / AOP

Jos sää sallii, voi aivan eteläisintä Suomea pohjoisempana nähdä keskiviikkona harvinaisen ilmiön.

Kyseessä on kuunpimennys, joka vielä osuu tammikuun toisen täysikuun aikaan. Ensimmäisen kerran Kuu oli täysi 2. tammikuuta.

Kuunpimennyksen vaiheet keskiviikkona 31. tammikuuta 2018.
Yle Uutisgrafiikka

Tällä kertaa pimennys tapahtuu Kuun ollessa nousemassa horisontin yläpuolelle. Taivaan tapahtumista kiinnostuneiden iloksi ilmiö sattuu vuorokaudenaikaan, jolloin useimmat ovat hereillä: kuunpimennyksen täydellinen vaihe alkaa keskiviikkona kello 14.52 ja päättyy kello 16.08.

Alusta loppuun täydellinen vaihe nähdään meillä kuitenkin vain Inarin ja Utsjoen kuntien alueella.

Kuunpimennyksen vaiheet kellonaikoina keskiviikkona 31. tammikuuta 2018.
Yle Uutisgrafiikka

Osan aikaa täydellistä pimennystä pääsee silti näkemän Kokkola–Lappeenranta-linjan koillispuolella, kertoo Tähdet ja avaruus (siirryt toiseen palveluun)-lehti. Eteläisimmässä Suomessa täydellinen vaihe on jo ohitse, kun Kuu nousee. Tuolloinkin se on vielä osin pimentyneenä.

Korkealle paikalle ja katse itäkoilliseen

Kuunpimennys ei ole tavattoman poikkeuksellinen tapahtuma, vaan maailmanlaajuisesti niitä sattuu 2–4 kertaa vuodessa. Tosin vain osa niistä näkyy Suomessa. Meillä seuraava täydellinen kuunpimennys nähdään jo heinäkuun lopulla. Silloin se näkyy paremmin myös Etelä-Suomessa.

Harvemmin sattuu, että saman kuukauden aikana nähdään kaksi täysikuuta. Näin tapahtuu vajaan kolmen vuoden välein. Yhdysvalloissa ilmiölle on annettu nimi "Blue moon" eli suomeksi "sininen kuu", vaikka ilmiöllä ei ole mitään tekemistä sinisen värin kanssa.

Yhdysvalloista on peräisin myös termi "superkuu", joka kertoo siitä, että Kuu näyttää hieman tavanomaista suuremmalta, koska se sattuu nyt olemaan elliptisellä radallaan lähinnä Maata.

Tämänkertainen tapahtuma on saanut myös nimen "Blood Moon" eli "verikuu". Punertava verikuu nähdään, kun Kuu on siirtymässä Maan taakse ja Auringon säteet eivät kohdistu suoraan siihen, vaan taittuvat ilmakehässä.

Sääennusteen mukaan pilvisyyteen on luvassa sen verran aukkoja, että ainakin paikoin "sinistä superverikuuta" pääsee ihailemaan omin silmin.

Koska Kuu on pimennyksen aikaa matalalla horisontissa, kannattaa sitä hakeutua katsomaan korkealle paikalle, josta on esteetön näkymä itäkoilliseen.

*Lue myös: *

Kuunpimennys voi näkyä monin paikoin pilvipeitteen raoista – Suurin todennäköisyys Koillismaalla ja Itä-Lapissa