Joutsenon vastaanottokeskuksessa protestoidaan – osa säilöönotetuista ei koske ruokaan

Poliisi tutkii yksikössä sunnuntaina sattunutta kuolintapausta itsemurhana.

Kotimaa
Säilöönottokeskuksen leikkikenttä
Pyry Sarkiola / Yle

Osa Joutsenon vastaanottokeskuksen säilöönottoyksikössä olevista henkilöistä on kieltäytynyt ruoasta sunnuntaina tapahtuneen kuolemantapauksen jälkeen.

Vastaanottokeskuksen apulaisjohtaja Antti Jäppinen kertoo, että seitsemästä yhdeksään henkilöä jättivät maanantaina lämpimän ruoan syömättä.

– Päivällisellä oli normaalia vähemmän ruokailijoita. Kehotin ottamaan ruokaa ainakin jääkaappiin, mutta he eivät siihen suostuneet. Aikuiset ihmiset syövät, jos haluavat syödä. Jos se pidempään jatkuu, alamme seurata heidän terveydentilaansa, säilöönottoyksikön toiminnasta vastaava Jäppinen kertoo.

Antti Jäppinen
Antti Jäppinen.Yle / Alex Turunen

Jäppisen mukaan syömisestä kieltäytyneet kertoivat protestoivansa säilöönottoa. Jäppinen ei osaa sanoa, onko maanantaina alkanut syömättömyys jatkunut tänään tiistaina.

Sunnuntaina kuollut pohjoisafrikkalainen mies odotti parhaillaan karkotusta säilöönottoyksikössä. Hänellä oli aiemmin ollut oleskelulupa, jolle hän ei ollut saanut jatkoa. Poliisin mukaan miehellä oli rikostausta ja hänen karkotuspäätöksensä oli lainvoimainen.

Kaakkois-Suomen poliisi tutkii kuolintapausta itsemurhana.

Maahanmuuttoviraston vastaanottoyksikön johtajan Pekka Nuutisen tiedossa ei ole, että vastaanottokeskuksissa tai säilöönottokeskuksissa olisi viime vuonna sattunut itsemurhia. Varsinaista tilastoa asiasta ei Nuutisen mukaan kuitenkaan ole olemassa.

Nuutisen mukaan vastaanottokeskuksissa kuitenkin sattuu runsaasti tilanteita, joissa itseä joko vahingoitetaan tai uhataan vahingoittaa.

– Toki meidän yksiköissä sattuu ja tapahtuu. Eriasteista itseen kohdistuvaa uhkaa ja jonkinasteista vahingontekoakin sattuu. Sellaisia ilmoituksia meidän poikkeustilannetapahtumien järjestelmässä oli yli 700 viime vuonna, Nuutinen sanoo.

Juttua täydennetty klo 30.1.2017 klo 16:15: Lisätty Pekka Nuutisen kommentit.