Merivoimille lisää Ruotsissa valmistettuja aseita

Hamina-luokan ohjusveneisiin tilataan 40 mm:n Boforsin tykit.

ohjusvene
ohjusvene Tornio
Ohjusvene Tornio.Lehtikuva

Neljä peruskorjattavaa Hamina-luokan ohjusvenettä varustetaan brittiläisen BAE Systemsin tykeillä. Tykit valmistetaan konserniin kuuluvalla Boforsin tehtaalla Ruotsissa.

Suomi on vasta kolmas maa, joka valitsee uudenmallisen Boforsin yleistykin 40 Mk4. Aiemmin samaa tykkiä on tilattu muun muassa Brasilian merivoimille. Muita Boforsin tykkejä on käytössä noin kymmenessä maassa.

Viime vuoden lopulla Puolustusvoimat ilmoitti, että neljään ohjusveneeseen sekä ensi vuosikymmenen alussa valmistuviin neljään korvettiin tilataan ruotsalaiset Saabin torpedot. Torpedot ja uudet kaikumittaimet on tarkoitettu erityisesti sukellusveneiden torjutaan.

40 mm:n tykki Hamina-luokan ohjusveneeseen.
Bofors 40 Mk4BAE Systems

Bofors 40 Mk4-tykeillä voidaan ampua nopeaa tulitukea ja niissä voidaan käyttää muun muassa ohjelmoitavia ammuksia.

Neljä Hamina-luokan ohjusvenettä peruskorjataan vuoteen 2021 mennessä. Korjauksista ja tykkien asentamisesta vastaa suomalainen Patria Systems Oy. Patrialla on muutenkin yhteistyötä BAE Systemsin kanssa. Yhtiöt ovat tarjonneet yhdessä Australialle panssaroituja miehistönkuljetusvaunuja.

Neljä uutta Pohjanmaa-luokan korvettia puolestaan rakennetaan vuosina 2019-2024 Rauman telakalla. Korvetteihin tulee muiden aseiden lisäksi kokonaan uusi taistelujärjestelmä. Kyseessä on noin 600 miljoonan euron tilaus, josta päätetään tämän vuoden aikana.

Lue myös:

Puolustusvoimat peruskorjaa Hamina-luokan ohjusveneet ja ostaa niihin torpedot Saabilta

Suomi varautuu Venäjän sukellusveneuhkaan aseilla, joita ei ole ollut Suomessa käytössä vuosikymmeniin (siirryt toiseen palveluun)