1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuopiolaisäiti halusi säästää osan pururadoista kävelijöille – yllättyi, kun sadat muutkin olivat samaa mieltä

Kuopiossa on perinteisesti valjastettu kaikki pururadat hiihtoladuiksi. Kuopiolainen Riikka Kaisamatti haluaa, että puolet reiteistä varataan kävelijöille.

Kuopio
Kuopiolainen Riikka Kaisamatti seisoo kadulla Kuopion Niiralan kaupunginosassa.
Toni Pitkänen / Yle

Pururadat muuttuvat talvisin hiihtoladuiksi lähes kaikkialla Suomessa. Kuopiolainen Riikka Kaisamatti on sitä mieltä, että hiekoittamatonta väylää pitäisi varata myös lenkkeilijöille. Kaisamatti on tehnyt asiasta kuntalaisaloitteen Kuopion kaupungille. Siinä ehdotetaan, että pururadoista puolet varattaisiin kävelijöille ja puolet hiihtäjille.

Riikka Kaisamatti kertoo ottaneensa asian esille jo viime talvena. Tuolloin hän soitti ulkoliikuntapaikoista vastaavalle henkilölle, joka totesi lyhytsanaisesti, että pururadat ovat talvisin hiihtäjien käytössä.

– Ei ollut muutakaan konstia, että tälle saisi muutosta, Kaisamatti toteaa.

Hän kertoo kuulleensa, että muutkin ovat laittaneet kävelyreiteistä palautetta kaupungin nettisivujen kautta, ja että heille ei olisi vastattu.

Kuntalaisaloitteessa yli 250 nimeä

Tänä talvena Kaisamatti lähestyi asiasta kaupunkia sähköpostilla. Vastausviestissä häntä kehotettiin tekemään kuntalaisaloite.

Kuntalaisaloitteeseen oli maanantai-iltapäivään mennessä tullut runsaat 250 allekirjoitusta. Määrä yllätti Kaisamatin.

– Odotin muutamia kymmeniä.

Jos olet samaa mieltä Kaisamatin kanssa, voit käydä allekirjoittamassa hänen aloitteensa kuntalaisaloite.fi-sivulla (siirryt toiseen palveluun). Kenellä tahansa on oikeus tehdä kuntalaisaloite. Kuntalain (siirryt toiseen palveluun) mukaan kunnan on otettava aloite käsiteltäväksi kuuden kuukauden kuluessa asian vireille tulosta, jos sen allekirjoittaa vähintään kaksi prosenttia kunnan asukkaista. Se tarkoittaisi yli 2 300 kuopiolaista.

Kävelyreittejä pitää olla myös ilman sepeliä

Riikka Kaisamatti kaipaa Kuopioon reittejä, joilla voi liikkua pulkan tai kelkan kanssa. Kuopion kävelyreitit ja kadut hiekoitetaan, joten niitä pitkin lapsen vetäminen pulkassa ei onnistu. Hyvä luminen pohja liikkumiseen olisi tarpeen.

Hän perusteleekin muutoksen järkevyyttä sillä, että se lisäisi perheiden liikkumista ja laatuaikaa lapsen kanssa. Samalla kunto kohoaa ja sen myötä lisääntyvät positiiviset terveysvaikutukset.

Kuopiolainen Riikka Kaisamatti seisoo metsässä.
Toni Pitkänen / Yle

Kaisamatti uskoo myös nykyisten erimielisyyksien hiihtäjien ja kävelijöiden välillä loppuvan selkeän reittijaon myötä.

– Molemmilla on omat paikkansa ja kaikilla on selvät pelisäännöt.

Kuopion kaupungin liikuntapaikkojen palvelupäällikkö Saku Kekäläinen ei ota vielä kantaa siihen, pystyisikö kaupunki toteuttamaan aloitteen mukaiset muutokset reiteillä.

Kuopiossa kaupunki pyrkii käsittelemään kuntalaisaloitteet mahdollisimman nopeasti. Aikatauluun vaikuttavat aloitteen asiasisältö, vaadittavat valmistelut ja se, tarvitaanko sen toteuttamiseen määrärahaa.

Riikka Kaisamatin tapauksessa riittävästi kannatusta saanut aloite etenee todennäköisesti hyvinvoinnin edistämisen lautakunnan käsiteltäväksi.

Täsmennetty 30.1.2018 klo 19:34: tietoja kuntalaisaloitteen käsittelystä.

Lue seuraavaksi