Kuopion suojatieonnettomuus: Autoilija sanoi nähneensä jalankulkijan, mutta ei uskonut tämän ylittävän katua

Poliisi on puhuttanut naisen yli ajanutta iäkästä miestä sekä toista autoilijaa, joka todisti onnettomuutta läheltä.

Suojatieonnettomuudet
Tasavallankatu Kuopion Haapaniemellä.
Antti Karhunen / Yle

Olosuhteet Kuopion Tasavallankadulla jalankulkijan kuolemaan johtaneen suojatieonnettomuuden takana alkavat paljastua. 80-vuotias kuopiolainen nainen menehtyi, kun autoilija ajoi hänen päälleen suojatiellä Ykkösrastin kohdalla maanantaina.

Poliisi on puhuttanut autoa ajanutta 81-vuotiasta miestä sekä toista autoilijaa, joka todisti onnettomuutta läheltä. Poliisin mukaan kolarista epäillyn miehen terveydentila ei selitä onnettomuutta eikä alkoholi liity tapaukseen.

Onnettomuus ei myöskään johtunut niin kutsutusta "suojatiegiljotiinista" eli tilanteesta, jossa yksi auto on pysähtynyt suojatien eteen antamaan jalankulkijalle tilaa ja viereistä kaistaa ajava autoilija ajaa kadunylittäjän päälle.

Kuljettaja kertoi poliisille, että hän oli nähnyt jalankulkijan. Mies ei kuitenkaan ollut osannut odottaa, että nainen olisi lähtenyt ylittämään katua ennen kuin auto menisi ohi.

Sinänsä näkyvyys oli onnettomuuspaikalla poliisin mukaan hyvä, eikä kuljettaja ei ollut osannut sanoa, miksi ei havainnut ajoissa naisen astumista suojatielle. Onnettomuuspaikalla on kaksi ajokaistaa suuntaansa ja nainen oli ehtinyt ylittää jo yhden kaistan ennen kuin auto ajoi hänen päälleen.

– Kuljettaja kertoi, ettei ehtinyt yhtään reagoida tilanteeseen. Hän oli jarruttanut siinä vaiheessa, kun havaitsi naisen suojatiellä, mutta tilanne oli tapahtunut liian nopeasti, tutkinnanjohtaja Mikko Lyytinen Itä-Suomen poliisista sanoo.

Kolarista epäilty mies kertoi poliisille ajaneensa rajoituksen mukaan eli viittäkymppiä. Lyytisen mukaan poliisi on kuullut myös silminnäkijöitä, jotka arvioivat vauhtia olleen mahdollisesti enemmän. Tie onnettomuuspaikalla oli jäinen.

– Autoilijoiden on nyt hyvä huomioida, että risteysalueet ovat kaupunkialueillakin liukkaat näissä olosuhteissa, poliisi teroittaa.

Henkilöauton kuljettajaa epäillään törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja kuolemantuottamuksesta.